NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Több százan sérültek meg a katalán függetlenségi tüntetések során

Több százan sérültek meg a katalán függetlenségi tüntetések során
Szerzői jogok عکس از رویترز
Írta: Zoltan Siposhegyi
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A spanyol pártok a katalán elnök lemondását követelik.

HIRDETÉS

Immáron harmadik napja tüntettek Katalónia-szerte, a függetlenségi vezetők hétfői bebörtönzése miatt. Ezúttal több ezer ember indult el öt különböző katalán városból Barcelona felé az úgynevezett ,,Szabadság menet" keretei közt. A 100 kilométeres út főutakon át vezet, így a tiltakozók szinte mindenhol megbénítják a forgalmat. A katalán szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek péntekre, éppen akkorra, amikor a felvonulás megérkezik Barcelonába.

Szerdán kissé csitultak a kedélyek és csak WC-papír gurigákkal dobálták meg a katalán belügyminiszter irodáját, amiért hagyta, hogy a rendőrök erőszakkal verjék le a tüntetéseket. Madrid szerint viszont a katalán vezetés nem lépett fel megfelelő határozottsággal , ezért Pedro Sánchez arra kérte az autonóm terület elnökét, hogy határolódjon el a vandáloktól. Az ellenzéki pártoknak viszont ez sem elég és Quim Torra fejét követelik.

- A kormány továbbra sem tolerálja az erőszakot semmilyen körülmények között. Minden létező eszközt bevetünk azért, hogy fenntartsuk a rendet és megóvjuk az emberi jogokat Katalóniában - szögezte le Sánchez.

A kedd éjszakai zavargásokban több mint kétszázan sérültek meg, köztük 72 rendfenntartó. A demonstrálók 320 ezer eurós, azaz 100 millió forintos kárt okoztak. 50 embert őrizetbe vettek a hatóságok.

- Meg kell őriznünk a hideg vérünket és a becsületünket. A függetlenségi mozgalom nem egy erőszakos szervezet. Mindig elítéltük és el is fogjuk ítélni az erőszakot. Nem engedhetjük meg, hogy ilyen incidensek forduljanak elő az országunkban. Elismétlem: joggal és nem ököllel kell kivívjuk a függetlenségünket - mondta Torra.

A katalán elnök nehéz helyzetbe került. Egyrészt ő maga is a függetlenség elhivatott szószólója és a bebörtönzött vezetők jó barátja, másrészt őt is bármikor elítélhetik zendülésért, ha támogatja az erőszakos megmozdulásokat, vagy nem mozgósítja a rendőrséget időben.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

2 és fél évre börtönbe küldené az ügyész Rubialest

1000 család otthonát bonthatják el, ha az eredeti tervek szerint fejezik be a Sagrada Famíliát

Carles Puigdemont megint indul a katalán elnökségért