NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Mesterházy Attila lett a NATO parlamenti közgyűlésének alelnöke

Mesterházy Attila lett a NATO parlamenti közgyűlésének alelnöke
Szerzői jogok MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Elég váratlan fejelmény a maygar politiksu megválasztása, miközben a kormány a török offenzíva megindítása mellett áll.

HIRDETÉS

Először választottak magyar politikust a NATO Parlamenti Közgyűlésének alelnöki posztjára - írja a 168 óra

A NATO Parlamenti Közgyűlése egyhangú szavazással alelnökévé választotta Mesterházy Attilát, az MSZP volt elnökét. Ő az első magyar politikus, aki betöltheti ezt a vezető pozíciót - írta közleményében a szocialista párt.

Mesterházy Attila 2018 óta tölti be a NATO Parlamenti Közgyűlés Szocialista frakciójának vezetői posztját is. A testületnek öt alelnöke van, rajta kívül négy nagy NATO-tagállam, nagy katonai költségvetéssel és hadsereggel rendelkező ország képviselője viseli a tisztséget (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Spanyolország, Törökország). Nem szokványos, hogy egy kis ország ellenzéki politikusát válaszák erre a tisztségre, Magyarország pedig geostratégiai szempontból és az alacsony honvédelmi költségvetése miatt sem volt túl esélyes. 

A NATO Parlament londoni ülésén a személyi döntéseken túl bizottsági ülések keretében és a plenáris ülésen kiemelten foglalkoztak a Törökország szíriai beavatkozása révén kialakult helyzettel. Külön érdekessége az ellenzéki politikus megválasztásának, hogy akkor lett először magyar politikus a NATO Parlamenti Közgyűlés alelnöke, amikor a NATO és EU tagállamok közül a török invázió egyetlen elszigetelődött támogatója Orbán Viktor és kormánya. 

A politikus a lap szerint elmondta, a magyar kormány hozzáállását a török-kurd konfliktushoz nagyon sok kritika érte, a NATO Parlamenti Közgyűlésének bal-, és jobboldali képviselői egyaránt értetlenül álltak a helyzet előtt, hogy Orbánék szembe mennek a közösség álláspontjával. Voltak olyan képviselők, akik tévedésnek gondolták az esetet, továbbá egyszerűen nem hitték el, hogy a magyar vezetés képes ezt meglépni.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Különleges térképen Hollywood magyar gyökerekkel rendelkező fimesei

Orbán Viktor és Polt Péter lemondását követelte a tömeg Magyar Péter tüntetésén

Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-ügy vádiratából, mondja Varga Judit Magyar Péter hangfelvételén