NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Hazudott a kormány a Magyar Helsinki Bizottságról a Kúria ítélete szerint

Hazudott a kormány a Magyar Helsinki Bizottságról a Kúria ítélete szerint
Szerzői jogok Magyar Helsinki Bizottság
Írta: Pálfi Rita
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Nyilvánosan bocsánatot kell kérniük a civil szervezettől egy nemzeti konzultációs kérdés miatt.

HIRDETÉS

A kormány 2017-es nemzeti konzultációja valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról: mindenben fenntartotta a Kúria a Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős ítéletét – számolt be a civil szervezet a honlapján.

A Miniszterelnöki Kabinetirodának 2 millió forintos sérelemdíjat kell fizetnie, valamint nyilvános bocsánatkérésre kötelezték, melyet a magyar hírügynökségnek (MTI) és a kormány oldalának (kormany.hu) is közölnie kell, utóbbi nyitóoldalán 30 napon át kell szerepelnie.

A Helsinki Bizottság szerint ez arányos elégtétel a „8 millió választópolgárhoz eljuttatott hazugsággal”.

Kicsit több mint két évvel ezelőtt indított a civil szervezet személyiségi jogi pert a nemzeti konzultációért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen, mert a minden háztartásba eljuttatott kérdőívben szereplő állítások „megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogát. Az úgynevezett „Soros-tervről” szóló konzultáció 5. pontjában többek közt azt írták, hogy „a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi, és ezzel pártolja a törvénytelenséget”.

EZT OLVASTA? Soros pontról-pontra cáfolta a "tervéről" szóló konzultációt

Az ítélet szerint a kérdés magyarázataként szereplő szövegben a Magyar Helsinki Bizottságra vonatkozó kitételek nem a „kormány véleményének”, hanem tényállításnak minősülnek, amelyek a valós tevékenységétől eltérő, hamis színben tüntetik fel a civil szervezetet.

A másodfokú bíróság a nemzeti konzultációs kérdőívet egyfajta sajátos politikai marketing-eszközként értékelte. Megállapították azt, hogy a Kabinetiroda mint kormányzati szerv „nem igényelhet alapjogi védelmet a vélemény-nyilvánítás szabadságára hivatkozva, mert ez a védelem a polgárokat illeti meg az állammal szemben, nem a kormányt a polgárokkal szemben".

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly februárban, majd májusban hozott ítéletét megtámadta a kormány, most zárult le a felülvizsgálati eljárás a Kúrián. A mai döntéssel a per végleg eldőlt a Magyar Helsinki Bizottság javára.

EZT OLVASTA? Az igazi Soros-terv? - a Finkelstein-formula című svájci cikk teljes magyar fordítása az Euronews-on

A Kúria szerint a nemzeti konzultációs kérdőív a Helsinki Bizottság tevékenységét „elrettentő példaként” mutatta be, amellyel az embereknek szemben állást kellene foglalniuk. Emellett megerősítette azt, hogy a nemzeti konzultációs kérdőív nem sajtótermék volt, hanem egy állami jellegű megnyilvánulás.

„Természetesen elégedettek vagyunk az ítélettel. Mindenkinek jobb lett volna, persze, ha a kormány nem hazudozik rólunk. Állampolgárként annak különösen örülünk, hogy a bíróság nem nagyon magas sérelemdíjat állapított meg, amit végeredményben az adófizetők állnának, hanem elfogadta a mi kérésünket, és olyan kompenzációt alkalmazott, ami a kormánynak fáj igazán, nem pedig az ország polgárainak.
Győző Gábor
a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje

Közleménnyel válaszolt a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Nincs benne bocsánatkérés.  Azt írták, hogy a minisztérium tudomásul veszi a Kúria döntését. 

Majd hozzátették, hogy "a Helsinki Bizottság hiába tagadja és csűri-csavarja, akkor is tény, hogy egy Soros által pénzelt bevándorláspárti szervezet".

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Emberi Jogok Európai Bírósága: a magyar hatóságok felelősek a Tiszába fulladt szír fiatal haláláért

Strasbourg döntött: jogsértő a menekültek visszakényszerítése

Uniós elismerés a Magyar Helsinki Bizottságnak