NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Erős figyelmeztetésekkel megnyitották a nemzetközi klíma-csúcstalálkozót Madridban

Erős figyelmeztetésekkel megnyitották a nemzetközi klíma-csúcstalálkozót Madridban
Írta: Tamas Maraczi
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Nem abban a városban, ahol akarták, ráadásul egy repülőtér közvetlen közelében, de hétfőn megnyitották a nemzetközi klíma-csúcstalálkozót Madridban. Erős figyelmeztetésekkel a Föld jövőjével kapcsolatosan.

HIRDETÉS

Nem abban a városban, ahol akarták, ráadásul egy repülőtér közvetlen közelében, de hétfőn megnyitották a nemzetközi klíma-csúcstalálkozót Madridban. Erős figyelmeztetésekkel a Föld jövőjével kapcsolatosan.

"A következő évtized végére két út egyikén haladunk majd. Az egyik az önfeladás útja, amikor alvajáróként eljutunk arra a pontra, ahonnan már nincs visszatérés. A másik út pedig a remény, az elszántság, a fenntartható megoldások útja - ezen az úton a fosszilis tüzelőanyagok ott maradnak, ahol lenniük kell: a föld alatt" - fogalmazott Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára.

A Meteorológiai Világszervezet éppen a múlt héten jelezte, hogy tavaly negatív történelmi csúcsot döntött az üvegházhatású gázkibocsátás mennyisége. Az Európai Tanács új elnöke szerint Európa az új prioritás, az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén egységesülhet.

"Az elmúlt hónapokban jelentős előrelépést tettünk ezen a téren. Ha összehasonlítjuk az egy-két évvel ezelőtti helyzettel, azt látjuk, hogy ma sok vezető már elkötelezett a klímaváltozás elleni harcban. De az is igaz, hogy a különböző tagállamok különböző megközelítéseit figyelembe kell vennünk" - magyarázta Charles Michel, az Európai Tanács frissen kinevezett elnöke.

A klímacsúcsra népes amerikai delegáció érkezett, ott is életbevágó ügynek érzik ezt, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok kilépett a párizsi klímaegyezményből.

A veterán környezetvédők is reménykednek, hogy a világszervezetben változik a hozzáállás, és ez konkrét lépésekben is megmutatkozik majd.

"Úgy vélem, hogy az emberek most már érzékelik, hogy a klímaváltozás valóságos. A mindennapi életükben tapasztalják, így ez a kérdés már nem a távoli jövő ügye számukra sem, és emiatt a mozgósítás sikeres, már a politikusok is azt mondják, hogy itt az ideje a cselekvésnek" - mondta Rémi Parmentier környezetvédő aktivista.

"Az idei klíma-csúcstalálkozó mintegy 20 ezer küldöttje számára a mostani konferencia igazából a jövő évi skóciai csúcstalálkozó előkészítése. De ugyanúgy egy nyomásgyakorlás is azon államokon, amelyek nem akarják csökkenteni a légszennyezést" - összegezte az Euronews madridi tudósítója, Darren McCaffrey.

Két hetük van a küldötteknek a figyelmeztetések megfogalmazására, a szakmai és politikai viták lefolytatására, szakértők szerint azonban a madridi csúcstól nem szabad csodát várni, már az is siker lehet, ha szerény eredményeket tud felmutatni.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Valencia átvette az Európa zöld fővárosa címet

Költséges tengervíz-sótalanítással enyhítik a vízhiányt Barcelonában

Izrael szándékosan éhezteti a gázaiakat egy nemzetközi szervezet jelentése szerint