NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Súlyos kanyarójárvány Szamoán

Súlyos kanyarójárvány Szamoán
Szerzői jogok TVNZ
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A kormány elrendelte, hogy csütörtökön és pénteken reggel 7 órától délután 5 óráig mindenkinek otthon kell lennie, hogy megkaphassa a védőoltást. A járvány négy héttel ezelőtt tört ki, akkor még csak a lakosság 30 százaléka volt beoltva a kanyaró esetében szükséges 95 százalék helyett.

Kijárási tilalom lépett életbe csütörtökön, és tart péntek estig Szamoa szigetein az egyre súlyosabb kanyarójárvány miatt.

HIRDETÉS

A csendes-óceáni szigetállam kormánya azért döntött úgy, hogy két napon át otthon tartja a családokat, hogy minél többen megkapják a védőoltást, amilyen gyorsan csak lehet. A hatóságok azt kérik, piros textilt akasszanak az ajtajukra azok, akik még nem kaptak oltást, hogy az orvosok gyorsabban haladhassanak.

Több mint négy hete küzdenek a hatóságok a kanyaró terjedésével, de egyelőre alig érzékelhető eredménnyel. Hatvannál is többen meghaltak, köztük sok gyerek, és több ezren kapták el ezt a rendkívül fertőző betegséget. Nagyon sokan kórházba kerültek, több mint 170 embert még mindig ott kezelnek, 19 kisgyerek életveszélyes állapotban van.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a népesség 30 százaléka volt beoltva kanyaró ellen a járvány kitörése előtt, miközben a kanyaró azok közé a fertőző betegségek közé tartozik, amelyek ellen csak úgy lehet védettséget szerezni, ha a lakosság több mint 95 százalékát beoltják.

A védőoltásokkal szembeni növekvő bizalmatlanság a fejlett országokban is nehezíti a járványok elleni védekezést. A kanyaró Európa keleti részén, az Egyesült Királyságban, Németországban és az Egyesült Államokban is járványszerűen terjedt az elmúlt években.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Újra terjed a kanyaró Európában

UNICEF: „Csökken a gyermekvakcinákba vetett bizalom”

Kanyarójárványtól tartanak Ukrajnában