NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Brit választás: Brighton, a Zöld választókörzet

Brit választás: Brighton, a Zöld választókörzet
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Exkluzív riport az angol tengerpartról.

HIRDETÉS

Célegyenesbe fordult a brit választási kampány. A pártvezetők országjáráson harcolnak minden egyes szavazatért. Leginkább a brexithez való viszonyulásuk befolyásolja a szavazókat, de komoly tényező a klímaválság is.

Az Euronews riporterei Brightonba látogattak, az egyetlen körzetbe, amelyből jelenleg a Zöldek képviselője ül a parlamentben.

- A klímaválság fontos probléma, minden politikusnak foglalkoznia kell vele. Úgy látom azonban, úgy vélik, hogy ez csak a távoli jövőt érinti, így nincs szükség arra, hogy személy szerint fellépjenek ellene. Úgy gondolom, hogy ezt végül majd az emberek kényszeríthetik ki – mondta egy brightoni lakos, Chris Baker.

Egy másik brightoni szavazó, Hugh Davis arról beszélt, hogy a többi pártnak – különösen ami a környezetvédelmet illeti – nincsenek ésszerű javaslatai, a klímakérdés csak a listájuk végén kap helyet, ezért ő a Zöldekre szavaz.

Tudósítóink találkoztak Brighton országgyűlési képviselőjével, Caroline Lucasszal is, akitől azt kérdezték, hogyan próbálja megőrizni helyét a parlamentben.

- A kormány azt mondja, klímafenyegetettség van, és azt, hogy nullára kell csökkenteni a károsanyagkibocsátást 2050-re. Ez nem elég ambiciózus! Az még 30 év... Szerintem ezért nekünk jó, hogy elismerik a klímaválságot, mert mi rávilágítunk arra a hézagra, ami a szavaik és a tetteik között van – válaszolta Lucas.

A Zöldek brexitellenesek, ami inkább vihet, mint hozhat szavazatokat. A választás megmutatja, mennyire fontos a klímavédelem a szavazóknak, köztük tudósítóinknak is.

Jack Parrock azt mondta, érdekes lesz majd látni, hogy a környezetvédelem milyen mértékben befolyásolja a december 12-i választás eredményét.

Vincent Mc Avinney úgy látja, valószínűtlen, hogy a Zöldek további helyeket szerezzenek a parlamentben, de Caroline Lucas megtarthatja a székét. Tudósítónk úgy véli, az emberek azt akarják látni, hogy a pártok nem csak beszélnek a klímavédelemről, de komolyan is veszik azt, és ez az egyik oka, hogy a konzervatívok aligha szerzik meg a kormányalakításhoz szükséges többséget, így koalíciós kormány alakulhat.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Brit választás: a többiek

Francia mintát követne a brit miniszterelnök

Kampánytémává vált a gyászolók kérése ellenére a késes merénylet Nagy-Britanniában