NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

"Ebből a bolygóból csak egy van, nem vándorolhatunk ki egy másik planétára!"

"Ebből a bolygóból csak egy van, nem vándorolhatunk ki egy másik planétára!"
Szerzői jogok REUTERS, JUAN MEDINA
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Ha a COP 25 résztvevői mégsem lépnének, az ifjú klímaaktivisták minden pénteken elárasztják a világ nagyvárosainak utcáit és addig követelnek cselekvést, amíg el nem érik azt.

HIRDETÉS

Aura Leiros klímaaktivista 600 kilométert utazott Spanyolország északnyugati részéből, hogy ott lehessen a pénteki demonstráción. Egy hideg sátorban éjszakázik Madridban, több tucat lelkes társával. Ezek a fiatalok életük harcát vívni érkezte oda.

"A jövő, ahogy most kinéz, siralmas. Azért jöttünk ide, hogy harcoljunk jogainkért, mert jogunk van élni ezen a bolygón, nem vándorolhatunk ki egy másik planétára. Nem marad más választásunk, mint hogy megpróbálunk természetesebben élni" - mondta.

A fiatal aktivisták azt remélik, hogy a Friday's for Future néven elhíresült rendszeres megmozdulásaik hangja elért Madridig, és az ott összegyűlt vezető politikusok füléig. Valódi tetteket várnak a döntéshozóktól, nem pedig üres szónoklatokat.

"Létrejöttek egyezmények, ott a párizsi egyezmény, ami hozott némi reményt. Most azonban már világos, hogy ez nem elég. Új szerződésre van szükség. A világ vezetői azonban nem állnak készen erre, mert ha megegyeznének, akkor állniuk kéne a szavukat" - mondta Aura.

Ők volnának tehát azok a "dühös gyerekek, ahogy kritikusai Greta Thunberget nevezik.

"Greta beszéde nem feltétlen nyerte el mindenki tetszését, mert sokak nem tudják túltenni magukat azon, hogy egy fiatal lány beszél, így nem is tudtak figyelni a szavaira" - mondta Aura.

"Ezek a fiatalok itt, Gretával az élen azt kérik, követelik a politikusoktól, hogy hallgassanak a tudomány megállapításaira, és álljanak a jó oldalra a történelemben. A COP-vezetők döntései alakítják azt a helyet, ahol ennek a generációnak kell élnie a következő évtizedekben" - mondta az Euronews tudósítója.

Greta Thunberg a klímaváltozást tagadók céltáblájává vált, Aura és rengeteg fiatal számára azonban az inspiráló erőt jelenti.

"Ő elért valamit, amit az elmúlt években senkinek sem sikerült. A hírek elejére, az újságok címlapjára varázsolta a klímakatasztrófa fenyegetését, nemcsak a saját hazájában, hanem világszerte" - vélekedett Aura.

Ha a COP 25 résztvevői mégsem lépnének, az ifjú klímaaktivisták minden pénteken elárasztják a világ nagyvárosainak utcáit és addig követelnek cselekvést, amíg el nem érik azt.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Sokat javult a női képzőművészek aránya a spanyol művészeti expón

Madridba vonultak a tüntető spanyol gazdák

A spanyol gazdák még mindig tiltakoznak, az EU-tól várják a megoldást