NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Jelentősen nőtt a Törökország felől az EU-ba tartó illegális határsértők száma 2019-ben

Illegális határátlépők szeptember 26-án, miután a görög parti őrség feltartóztatta őket
Illegális határátlépők szeptember 26-án, miután a görög parti őrség feltartóztatta őket Szerzői jogok AP Photo/Petros GiannakourisPetros Giannakouris
Írta: Euronews&AP
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Az elmúlt évekhez képest sokan próbáltak ismét a kelet-földközi úton belépni az EU területére.

HIRDETÉS

A 2018-as évhez képest jelentős, 46 százalékos emelkedést regisztrált a Törökországból az EU területére érkező, illegális határátlépést megkísérlők számában az Európa unió határvédelmi szervezete, a Frontex. 

Míg 2018-ban 55 900 illegális belépést regisztráltak Törökország felől, 2019-ben már több mint 82 ezren próbáltak belépni az EU területére ugyanezen az útvonalon érkezve. Igaz, ez még mindig kevesebb, mint a tizede a menekültválság csúcsán mért 885 ezer 386 belépésnek.

Az emelkedést főleg a szíriai helyzet rosszabbodása, illetve az afganisztáni instabilitás okozta - mondta el a Frontex igazgatója, Fabrice Leggeri.

2016-ban az EU és Törökország megállapodtak: a törökök nem engedik tovább a szíriai menekülteket Görögország felé, ezért cserébe az EU hat milliárd eurós segéllyel támogatja a törököknél lévő szíriai menekülteket. 

A görögök ugyanis nem tudnak megküzdeni az évek óta a keleti szigeteikre érkező menekültáradattal, a szigetek és az azokon lévő befogadótáborok is túlzsúfoltak - sokszor két-háromszor is többen élnek bennük, mint a maximálisan megengedett - ez a helyzet pedig zavargásokhoz és erőszakhoz vezet.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Migránsok tűntek el a Dunán Hódság mellett

A Kanári-szigetek lenne az új migránsútvonal Európába?

Csökkent a menekülők, nőtt a munkát kereső migránsok száma