NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Tényfeltáró delegációt küld Magyarországra az EP a jogállam helyzetének feltárására

Tényfeltáró delegációt küld Magyarországra az EP a jogállam helyzetének feltárására
Szerzői jogok MTI/Balogh Zoltán
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A jelentés előreláthatólag a bíróságok függetlenségét, a korrupciós helyzetet és a média sokszínűségét fogja górcső alá venni mind a 27 tagországban.

HIRDETÉS

Többpárti tényfeltáró delegációt küld Magyarországra az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága a jogállam helyzetének feltárására — írja a Népszava. A lap szerint a szakbizottság vezető testülete kedden döntött erről, a magyarországi látogatásnak azonban egyelőre még nincs fix időpontja. A cél, hogy az új képviselőtestület tagjai megismerkedjenek a magyarországi állapotokkal. 

A misszió kiküldését az EP zöldpárti frakciója kezdeményezte.

Orbán korábban maga is hiányolta a delegáció látogatását

Emlékezetes, hogy a Sargentini-jelentés összeállításakor a LIBE nem tudott tényfeltáró delegációt küldeni Magyarországra, elsősorban azért, mert az Európai Néppártot képviselő fideszes Gál Kinga hevesen ellenezte azt.

A magyar miniszterelnök a jelentésről rendezett európai parlamenti vitában ennek ellenére nehezményezte, hogy a képviselőtestület anélkül alkotott ítéletet a magyarországi demokrácia állapotáról, hogy a helyszínen tájékozódott volna: "A jelentés bevallja, elmulasztottak hivatalos delegációt küldeni Magyarországra, vagyis Önök megfelelő tényfeltárás nélkül fognak dönteni" — mondta akkor a kormányfő.

Mind a 27 tagállamról lesz jelentés

Az Európai Bizottság valószínűleg az év második felében teszi majd közzé első értékelését arról, hogy az egyes tagállamokban hogyan érvényesülnek a jogállam elvei. A jelentés előreláthatólag a bíróságok függetlenségét, a korrupciós helyzetet és a média sokszínűségét fogja górcső alá venni a 27 tagországban - de a lsitát később bővíthetik is.

Az uniós ellenőrző és végrehajtó testület tavaly nyáron jelentette be, hogy úgynevezett éves jogállamisági jelentéseket fog közzétenni, amelyekben összefoglalja a tagországokban tapasztalható fejleményeket, azonosítja a problémákat és szükség esetén ajánlásokat fogalmaz meg.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Válasz Varga Juditnak: a tények és a propaganda elkülönítése a jogállamiságról

Varga: Tények a jogállamiságról, melyeket mindig meg akartál tudni, de sosem merted megkérdezni

Éves jelentést készítenének a jogállamiságról az összes tagállamban