NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Elkezdődhet a világűr gyarmatosítása

ap photo
ap photo Szerzői jogok Bill Ingalls/(NASA/Bill Ingalls) For copyright and restrictions refer to - http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html
Írta: Zoltan Siposhegyi
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

De mi jut vajon Európának? Erre egy francia űrhajós válaszolt.

HIRDETÉS

Bár három napos csúszással, de mégis sikerült két asztronautát kilőnie az űrbe, és eljuttatnia a nemzetközi űrállomásra a NASA-nak és Elon Musknak. A SpaceX az első magáncég által finanszírozott ilyen projekt és egyben az amerikai űrkutatás elmúlt évtizedének legnagyobb eredménye. A NASA ügyvezetője, Jim Bridenstine szerint ezzel az Egyesült Államok ismét maga mögé utasította a világot a csúcstechnológia terén.

- Ez egy olyan pillanat volt, amikor mindannyian megértettük, hogy miért fontosak a kutatások és nagyszerű Amerika. Együtt bármit elérhetünk - mondta.

De mit lehet egyáltalán még elérni, hiszen a csillagos-sávos zászló már ott lobog a holdon?              Az amerikai űrügynökség azt reméli, hogy az 1969-es bravúr 4 év múlva megismételhető lesz, sőt 2028-ra akár egy állandó bázis is épülhet a kies égitesten.

A NASA pedig fél évszázad után a Világűr szerződést is átírná. A megegyezés eddig arról szólt, hogy a Földön túli bolygókat senki sem veheti birtokába, idéntől viszont kitermelést is lehetne indítani a Holdon, a Marson és az aszteroidákon, amennyiben ez nem veszélyezteti világunkat.

De vajon az Egyesült Államok mellett, más országoknak, vagy akár az EU-nak is marad egy talpalatnyi föld, ahol megvetheti a lábát? Léopold Eyharts, francia űrhajós szerint eléggé lemaradtunk a naprendszer gyarmatosításában.

- Európa képviselteti magát a nemzetközi űrállomáson és részt vesz a jövőkutatásban, de nincsen saját projektje, így egymaga nem tudna embert vagy űrjárművet küldeni a csillagok közé - magyarázta a 63 éves mérnök, aki több mint 2 hónapot töltött az űrben.

Ezeket a nemzetközi viszonyokat tenné tisztába a készülő Artemis megegyezés, amely lefektetné az utazási, területfoglalási és bányászati szabályokat a világűrben, és érdekzónákra osztaná a Holdat. Kérdés, hogy ki marad ki az osztozkodásból.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Szojuz MS-17: 185 nap után sikeresen visszatért a Földre három űrhajós

Úton a Nemzetközi Űrállomás felé a Szojuz

Műszaki probléma miatt elhalasztották egy Szojuz űrhajó indítását