NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Magyarország mintegy 7 ezermilliárd Ft uniós fejlesztési támogatásra számíthat 2021-2027 között

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Szerzői jogok AP Photo/Virginia Mayo
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Az Európai Bizottság konzultációt hirdetett az EU-források felhasználásáról. Magyarország mintegy 17-20 milliárd euró fejlesztési támogatásra számíthat az európai strukturális és beruházási alapokból.

HIRDETÉS

Az Európai Bizottság konzultációt hirdetett az EU-források felhasználásáról. Bár az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről még tárgyalnak a tagállamok, a korábbi javaslatok szerint Magyarország 2021-2027 között mintegy 17-20 milliárd euró (mintegy 7 ezermilliárd Ft) fejlesztési támogatásra számíthat az európai strukturális és beruházási alapokból.

A koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak enyhítése érdekében változhat ez az összeg. Az országnak a következő hónapokban kell kidolgoznia, majd az Európai Bizottsággal megtárgyalnia a támogatás felhasználására vonatkozó terveket. A tárgyalásokat követően, várhatóan 2021-ben megkezdődhet a programok megvalósítása.

Három EU-forrás

A támogatás három forrásból érkezik, amelyek együtt európai strukturális és beruházási alapokként ismertek:

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) a beruházásokat támogatja, ebből mintegy 4 ezermilliárd Ft származhat. Ez gazdaságfejlesztésre, környezetvédelemre és energetikára, közlekedési és infokommunikációs kapcsolatok fejlesztésére, az emberierőforrás-fejlesztés infrastrukturális elemeire, illetve integrált helyi fejlesztésre használható.

Az Európai Szociális Alap Plusz (ESZA+) az emberi erőforrások fejlesztését támogatja, ebből mintegy 2 ezermilliárd Ft támogatásban részesülhet az ország. Ez foglalkoztatási, társadalmi befogadási, oktatási és egészségügyi célokra használható.

A Kohéziós Alap kifejezetten nagy infrastrukturális beruházásokat támogat, és az alap révén közel ezermilliárd Ft támogatásban részesülhet az ország. Ezt környezetvédelemre és energetikára, valamint közlekedési kapcsolatok fejlesztésére lehet fordítani.

Öt szakpolitikai célkitűzés

A tervezés során szem előtt kell tartani öt szakpolitikai célkitűzést:

"Intelligensebb Európa": egyebek közt a kutatási és innovációs kapacitások növelése, és a fejlett technológiák elterjesztése, a kis- és középvállalkozások növekedésének és versenyképességének fokozása, a digitalizáció előnyeinek kiaknázása.

"Zöldebb, karbonszegény Európa": egyebek közt az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások felhasználása, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a körforgásos gazdaságra való átállás előmozdítása.

"Jobban összekapcsolt Európa": a fenntartható transzeurópai közlekedési hálózatok kialakítása és jobb elérhetősége, valamint a fenntartható városi mobilitás előmozdítása.

"Szociálisabb Európa": egyebek közt az oktatás minőségének és az oktatáshoz való hozzáférés egyenlőségének javítása, valamint a kirekesztett közösségek integrációja. A foglalkoztatáshoz való hozzáférés javítása, a nők munkaerőpiaci részvételének előmozdítása. A támogatást indokolt a hátrányos helyzetű térségekre és csoportokra koncentrálni.

"A polgárokhoz közelebb álló Európa": Magas a támogatási szükséglet az integrált társadalmi, gazdasági, kulturális és környezeti fejlesztésre a városi és vidéki területeken is.

A fenti szabályokon és szempontokon túl Magyarországnak nagy szabadsága van a támogatás felhasználására vonatkozó tervek kidolgozásában.

Az EU-források tervezésének koordinálásáért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium tervezi strukturált partnerségi konzultáció szervezését a későbbiekben, ugyanakkor a partnerség elve alapján indokolt addig is proaktívan kidolgozni és a minisztériumnak eljuttatni a javaslatokat. A javaslatok ezen túl, tájékoztatásul megküldhetők az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének is: COMM-REP-BUD-POLITICAL@ec.europa.eu

Mindezekről bővebb információt itt olvashat az Európai Bizottság honlapján.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

A kormány szerint jelentős összegek kifizetésével adós Magyarországnak az Európai Bizottság

Merkel a demokráciát is védené a német EU-elnökség alatt

EU-csúcs: megmaradtak az ellentétek