NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Pár másodpercenként egy focipálya méretű őserdő pusztult el tavaly

Őslakos a brazíliai őserdőben
Őslakos a brazíliai őserdőben Szerzői jogok AP Photo/Leo Correa
Írta: Rippel VeronikaMTI
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Hat másodpercenként egy labdarúgópálya-méretű őserdő tűnt el a Földről. Ez a harmadik legnagyobb léptékű pusztulás a 2000-es évek kezdete óta.

HIRDETÉS

Hat másodpercenként egy labdarúgópálya-méretű őserdő tűnt el a Föld felszínéről tavaly. Méretét tekintve ez a harmadik legnagyobb léptékű pusztulás a 2000-es évek kezdete óta.

Ezt a World Resources Institute tette közzé legújabb jelentésében a University of Maryland adataira hivatkozva. Az intézet szerint 2019-ben 11,9 millió hektár trópusi esőerdő esett fakitermelés vagy tűzvész áldozatául. Ebbe beletartozik 3,8 millió hektárnyi olyan érintetlen zöld terület is, amely az élővilág sokfélesége szempontjából különösen fontos.

Ez a fajta erdőpusztítás 2019-ben 2,8%-kal volt magasabb, mint az előző évben. Az utóbbi két évtizedben kitartóan nagymértékű maradt az erdőirtás az annak megállítására tett minden erőfeszítés ellenére. A tavalyi adatok azt mutatják, hogy számos ország rekord veszteségeket szenvedett, és az erdőtüzek elképesztő következményekkel jártak.

AP Photo/Andre Penner
Ég az erdő BrazíliábanAP Photo/Andre Penner

Különösen sok őserdőt irtottak ki Brazíliában, összesen 1,4 millió hektárnyi területen. Eközben Kongóban 475 millió hektáron pusztították ki a fákat. Indonéziában pedig 324 millió hektárnyi zöld területet semmisítettek meg.

Mindeközben Bolíviában és Ausztráliában olyan sok erdő vált pusztító tűzvész martalékává, mint még soha a feljegyzések kezdete óta.

Ennél több érintetlen erdő csak 2016-ban és 2017-ben pusztult el.

Bruna Prado/Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Őslakos asszony tiltakozik az esőerdők pusztítása miatt BrazíliábanBruna Prado/Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

A természetvédelmi szervezetek a World Resources Institute vezetésével kísérik figyelemmel az erdőterületek sorsát és pusztulását világszerte egyebek közt a Global Forest Watch projekt keretében. Ehhez a fontos feladathoz műholdak segítségét is igénybe veszik.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Az erdők védelmével lenne klímasemleges Finnország

Megfejtették a bálnák énekének rejtélyét

Egy kilőtt medve miatt tüntettek százak Olaszországban