NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Felfüggeszti a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményt Új-Zéland

Oct. 4, 2019, file photo, New Zealand Foreign Minister Winston Peters
Oct. 4, 2019, file photo, New Zealand Foreign Minister Winston Peters Szerzői jogok Rick Rycroft/Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Írta: Rita KonyaMTI
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Ez a válaszuk a kínai törvényhozás által a különleges közigazgatási területre vonatkozóan elfogadott nemzetbiztonsági törvény által keltett aggodalmakra.

Új-Zéland felfüggeszti a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményt, válaszul a kínai törvényhozás által a különleges közigazgatási területre vonatkozóan elfogadott nemzetbiztonsági törvény által keltett aggodalmakra.

HIRDETÉS

Az új-zélandi külügyminisztérium indoklása szerint a szóban forgó törvény aláássa a jogállami elveket, és ellentétben áll Kínának a nemzetközi közösséggel szembeni kötelezettségvállalásaival.  Winston Peters új-zélandi külügyminiszter a következőképpen fogalmazott: már nem bízhatnak a hongkongi igazságügyi rendszernek a Kínával szembeni függetlenségében.

Az új-zélandi lépés várhatóan kiváltja majd Peking haragját, mivel Kína Wellington legfontosabb kereskedelmi partnere.

Július 20-án a brit kormány is azonnal hatállyal, meghatározatlan időre felfüggesztette a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményét. Dominic Raab brit külügyminiszter további lépésként bejelentette azt is, hogy kiterjesztik a fegyverembargót Hongkongra.

Ausztrália és Kanada - a brit Nemzetközösség tagjai - már felfüggesztették a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményüket júliusban.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Népszerű a hongkongi feljelentővonal

Iráni nyersolaj vásárlásával finanszírozza a húszi terroristákat Kína

Ellenséges kibertevékenységgel vádolja Kínát az Egyesült Királyság