NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Nők lettek Lukasenka kihívói az elnökválasztáson

Nők lettek Lukasenka kihívói az elnökválasztáson
Szerzői jogok Euronews
Írta: euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Fehéroroszországban sikerült minden ellenzéki jelöltet bebörtönözni vagy elkergetni az országból, így az egyikük felesége lesz a közös jelölt - a másik ellehetetlenített jelölt kampányfőnökével karöltve.

HIRDETÉS

Izgalmasan alakul a belarusz elnökválasztás, miután mindhárom alternatív jelölt, akit eredetileg veszélyesnek tartottak Aljakszandr Lukasenka, az országot 25 éve vezető autoriter elnök hatalmára, elmenekült vagy börtönben van.

Az euronews elérte a családjával Oroszországba menekült Valerij Cepkalót. Azt mondja, Aljakszandr Lukasenka bármit megtesz, hogy megtartsa a hatalmát, ezért számára nem kétséges, hogy a választás nem lesz tiszta.

- Lukasenka nem akar egy becsületes szavazást. Mindent megtesz majd, hogy meghamisítsa az eredményt, és ezt sugallja a választknak is: mindegy, mire szavaznak, ő úgyis olyan számokat mond be, amilyeneket akar. Itt Oroszországban átlátszó az urna, kamerán figyelheti bárki, hogyan zajlik a szavazás. Nálunk még mindig fából van a doboz, régies a szavazás módja, és régies a csalás módja is, amelyet alkalmazni fog.

Cepkalót, hazája Egyesült Államokba delegált egykori nagykövetét figyelmeztették, hogy a hatóságok megvonni készülnek tőle és feleségétől a gyermekeik felügyeleti jogait.

- Nagy a kockázat, hogy börtönbe zárnak, hogy elkezdik azt az eljárást, amellyel el akarják venni tőlünk a gyerekeinket. Ez nyilván nagy nyomást helyezne a feleségemre, aki nagy szerepet vállalt a kampányomban - mondta az euronewsnak Cepkalo.

A másik két, mérhető támogatással rendelkező alternatív jelöltet, Viktor Babarikót és Szergej Tyihanovszkijt kizárták a versenyből és bebörtönözték, így Lukasenka kihívója egy nő lett: Tyihanovszkij felesége, Szvetlana. Mellé állt a szintén bebörtönzött bankár, Babariko kampányfőnöke, Maria Kolesnikova, és őt támogatja kampánygyűléseken Cepkalo felesége, Veronika is.

Fehéroroszországban Lukasenka hatalomra kerülése óta először lenne esélye ellenzéki jelölteknek, ugyanis zsugorodik a gazdaság részben a járvány, részben az Oroszországgal megromlott viszony miatt. A járványt is félrekezelte Lukasenka, aki annyi más autoriter vezetőhöz hasonlóan lekinyelte annak jelentőségét.

A Belarusz Választási Bizottság szerint már több mint 45 000-en jelentkeztek helyi megfigyelőnek a választókörökbe, de a megfigyelők számát a járványveszélyre hivatkozva korlátozni kell. Az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet nem ellenőrzi a választás tisztaságát, miután a belarusz hatóságok meghívása olyan későn érkezett, amikor már nem lehetett egy átfogó ellenőrzést megszervezni.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Belarusz: szűrik Lukasenka vetélytársait

Putyin valóban beolvasztaná Fehéroroszországot

Ismét indul az elnökválasztáson Belaruszban Aljakszandr Lukasenka