NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

A tudósokon spórol az új uniós költségvetés

A tudósokon spórol az új uniós költségvetés
Szerzői jogok Sylvain THOMAS/EU
Írta: Zsíros Sándor
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

A tudományos élet képviselői szerint a kiadáscsökkentés azt jelenti, hogy az EU nem veszi komolyan a saját céljait.

Nagy bizonytalanságot okozhat az európai tudományos életben az unió kutatási büdzséjének csökkentése. A tudósok szerint a döntéssel az unió fő célkitűzéseit, a klímavédelmet és a digitalizációt kérdőjelezik meg a vezetők.

HIRDETÉS

Az európai kutatási és fejlesztési projektek lettek az uniós költségvetési alkudozások nagy vesztesei. A múlt heti EU-csúcson 13 milliárd euróval vágták meg a Horizon Europe programot. Így összesen 81 milliárd eurót fordíthat támogatási programokra a következő hét évben. Ez sok bizonytalanságot okozhat egy belga kutató szerint.

"Ha visszanézek a múltra, több, mint egy évtizeden át kaptam európai forrásokat. Én másképp nem is tudnám folytatni a kutatást” – mondta Conny Aerts asztrofizikus.

A költségvetési vágás a kutató egész csapatát veszélyezteti. Jelenleg 20 emberrel dolgozik együtt a Leuveni Katolikus Egyetemen. Az alapkutatás nem egyszerű asztrofizikáról szól, piaci alapon nem élne meg.

"Én a csillagrengéseket kutatom, ez hasonló a földrengésekhez. Ezek segítségével megérthetjük a csillagok belső működését. Ehhez egy részletes matematikai modellt használunk mesterséges intelligencia segítségével, de van benne kémia, atomfizika is. Tehát ez sok tudományterületet ölel át”- mondta a nő.

A költségvetési vágás miatt kevesebb szabadalom és újítás lesz Európában. Ez pedig közvetlenül érinti majd a befektetéseket és az üzleti lehetőségeket is. A kutatók szerint a költségvetési vita az Európai Bizottság fő prioritásait kérdőjelezi meg.

"Az Európai Bizottság elnökének két fő célja van: a klímavédelem és a digitalizáció. Mindkettő sorsa azon múlik, hogy sikeresen tudunk-e befektetni a kutatásokba ezeken a területeket. Hatalmas befektetésre van szükség a megújuló energiák és a digitalizáció területén azért, hogy olyan termékek, olyan cégek és olyan folyamatok jelenjenek meg, amelyek elvezetnek a kibocsátásmentes világhoz" - mondta az Európai Kutatói Egyetemek Ligájának főtitkára, Kurt Deketelaere.

A szektorban jelenleg vizsgálják, hogy mekkora veszteséget jelent a vágás a következő hét évben. A rövidtávú kiadáscsökkentés azonban hosszútávú károkat okoz.

"Néha megkérdik tőlem, mi a termék, mit állítunk elő. A mi kutatásunk a kíváncsiságon alapul, ezért azt szoktam mondani, hogy kíváncsi diákokat adunk a világnak. Ők lesznek a következő fél évszázad felfedezői. A költségvetésünk megvágásával ezeket a fiatal elméket is megvágják” - mondta a belga asztrofizikus.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Milliárdok folyhatnak be az új EU-s adókból

Exkluzív Euronews-felmérés: az európaiak továbbra is támogatnák Ukrajnát

Európa sorsa összefonódik Ukrajna sorsával - mondta Kijevben az uniós liberálisok vezetője