NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Milliárdok folyhatnak be az új EU-s adókból

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke Szerzői jogok AP/Francois Walschaerts
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Új adónemekből törlesztené hiteleit az EU.

HIRDETÉS

Új adókat vezet be az Európai Unió a büdzsé finanszírozására. A hitelek visszafizetésének fedezeteként terveznek egy digitális, illetve egy pénzügyi tranzakciós adót és fizetni kell a nem újrahasznosítható hulladék után is. Az új adónemeket az EU hagyományos bevételi forrásai mellett képzelik el.

A vezetők az erősen szennyező cégek megadóztatásából évi 10 milliárd, a környezetvédelmi normákat nem teljesítő unión kívüli cégektől 14 milliárd, a műanyag csomagolások után pedig 7 milliárd eurót várnak évente. A közös társasági adó újabb 10 milliárdos bevételt jelenthet, míg a digitális adó 1,3 milliárdot.

— Az EU-nak szüksége van saját forrásokra, aminek alapvető oka az önállósodás. Ez egyrészt elősegíti a fejlődést, másrészt népszerűsíti a közös európai politikát, a környezetvédelmi kezdeményezéseket, vagy a szénre épülő ipar megadóztatását. Amíg az új források bevonása az önállóság erősítését szolgálja, addig ez előnyös a büdzsé szempontjából – mondja Dr. Chrissopighi Braila, a Brüsszeli Szabadegyetem közgazdásza.

A tanácsi vezetők nem pontosították az új adók részleteit, de megállapodtak abban, hogy az elkövetkező években megreformálják a saját források jelenlegi rendszerét. Az Európia Parlament ugyanakkor pontosítást kér.

— Ha nem tisztázottak a a saját források részletei, az azt jelenti, hogy a felvett hiteleket a jelenleg is meglévő forrásokból kell finanszíroznia az Uniónak, ami óhatatlanul együtt jár büdzsé megvágásával. Ez pedig a mezőgazdasági, kohéziós, kutatási környezeti alapok csökkentését jelenti, hiszen finanszíroznunk kell a vírus utáni újraindulást. Ez nagy hiba, hiszen a saját jövőnket kockáztatjuk vele - mondja Sven Giegold német zöldpárti EP-képviselő.

Az új források bevonásáról szóló döntést minősített többséggel kell elfogadnia a Tanácsnak. Addig gyakorlatilag semmi sem dől el, amíg minden el nem dőlt.

- A műanyagadó szükségessége kétségbevonhatatlan, ezzel együtt is nagyon sokan szkeptikusak a közös európai uniós adókat illetően. Az ellenállás érthető, hiszen a tranzakciós adót például tíz éve blokkolják a tagállamok, a digitális adó bevezetése pedig négy ország vétóján bukott meg. Mindig akad olyan állam, ami elvi okok, vagy az érdekei védelmében nemet mond. Ezen kell változtatnunk a tárgyalások során - mondja a német politikus.

Az Európai Parlament további egyeztetéseket tart szükségesnek a Többéves Pénzügyi Keret elfogadása érdekében.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

A tudósokon spórol az új uniós költségvetés

Kevesebb mint felére csökkentették az EU klímaalapját

Mágnesként vonzza a csalókat az új uniós költségvetés