NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Lezuhant ukrán katonai gép: megfelelő repülési viszonyok voltak

Lezuhant ukrán katonai gép: megfelelő repülési viszonyok voltak
Szerzői jogok AP Photo
Írta: Gábor ÁcsEuronews/MTI/AP
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

A katasztrófamentők két újabb halálos áldozatot találtak a lezuhanás helye környékét átvizsgálva, így számuk 26-ra nőtt.

HIRDETÉS

Mivel a lezuhant ukrán gép pilótákja gyakorlott volt, egy hajtóművel is képes lett volna baj nélkül landolni, és a látási viszonyok sem voltak rosszak, széllökések is alig voltak, így továbbra is megmagyarázatlan a katasztrófa, hangzott el egy szombati tájékoztatón.

A helyszínre utazott Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, és nemzeti gyásznappá nyilvánította a szombati napot.

A kadétokat szállító ukrán katonai AN-26-os szállítógép a megfelelő repülési viszonyok ellenére a földbe csapódott és kigyulladt Harkiv megyében. A katasztrófamentők két újabb halálos áldozatot találtak a lezuhanás helye környékét átvizsgálva, így számuk 26-ra nőtt.

A baleset leszállás közben történt Csuhujiv (oroszul Csugujev) városa mellett. A gép a Kijevet Harkivval összekötő országút szélén csapódott földbe, majd lángra lobbant. A személyzeten kívül az ukrán légierő harkivi egyetemének kadétjai voltak a gépen.

A szerencsétlenség után közvetlenül két kadét életben maradt, az egyikük később meghalt a kórházban, a másik agyrázkódást szenvedett, és nincs életveszélyben.

A gépen a fel- és leszállást gyakorolták, a kiképzési tervnek megfelelően ezt a két műveletet tizenöt percenként ismételték meg. Az egyik landolás alkalmával azonban zavar keletkezett, korábbi értesülések szerint a pilóta arról értesítette az irányítótornyot, hogy leállt a gép baloldali hajtóműve.

A kormányzati tisztségviselő megismételte, hogy tapasztalt pilótáról volt szó, akinek ez nem jelenthetett "vészhelyzetet". A látási viszonyok jók voltak, szinte nem is volt szél. Lezuhanása előtt a gép hirtelen eltűnt a radarképernyőkről. Később a katasztrófavédelem megerősítette, hogy a végzetes leszállási manőverben kadét nem vett részt.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Kijevet öt napon belül harmadszor bombázták

Ukrajnában 31 orosz drónt lőttek le a szombatra virradó éjjel

Sok ukrán menekült újrakezdi az életét az ország nyugati felén, és nem akar már visszatérni keletre