NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Uniós színek a New York-i Times Square-en

Uniós színek a Barclay's New York-i irodaházának homlokzatán
Uniós színek a Barclay's New York-i irodaházának homlokzatán Szerzői jogok Forrás: Twitter @vonderleyenderleyen
Írta: Németh Árpád
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Az Egyesült Államokban is forgalmazzák azt az uniós kötvényt, amely segítségével a tagországok – köztük Magyarország – munkahely-támogatási hitelt vehet fel a járvány okozta vészhelyzet miatt.

HIRDETÉS

A tengerentúl is forgalmazzák az Európai Unió ún. szociális kötvényét. A SURE-kötvény*  kibocsátási névértéke 17 milliárd dollár, több mint 5300 milliárd forint.

A Barclay’s befektetési bank értékesíti az Egyesült Államokban, és ebből az alkalomból üdvözölte az Európai Unió kezdeményezését.

A művelet az Európai Bizottság első lépése a globális adósságtőke-piac főszereplői felé. A befektetői érdek és a kedvező feltételek találkozása igazolja az uniós kötvény iránti megnövekedett igényt” – szögezte le a kötvénykibocsátás alkalmából kiadott közleményében Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa.

Büszke vagyok, hogy az EU színei ragyogják be a Times Square-t New York-ban” – tweetelte Ursula von der Leyen. „Történelmet írtunk az első uniós, szociális kötvény kibocsátásával, azzal az uniós eszközzel, amely a járvány idején is oltalmazza polgárai munkahelyét” – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

Eddig nemigen volt példa arra, hogy EU-jelkép jelenjen meg az USA-ban.

A SURE rendszerrel – az Európai Bizottság kiváló hitelminősítését kihasználva – az unió akár 100 milliárd eurós tőkéhez juthat. Ezt oszthatja szét a tagállamok között kedvező kamatozású hitelek formájában. Eddig 17 ország nyújtott be hiteligényt, köztük Magyarország.

Hazánk 504 millió eurós kölcsönt kap a SURE programból a munkahelyek védelmére.

* (Support to mitigate unemployment risks in emergency, vagyis támogatás a munkanélküliség kockázatának csökkentésére vészhelyzet esetén)

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Bizottsági alelnök: Nem hiszem, hogy az EP-választás a szélsőjobb diadala lesz

Több száz millió eurós támogatást kap az uniós hadiipar

Jelentősen növeli az EU a palesztin népnek nyújtott támogatást