NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Jogállami mechanizmus: megint nincs megegyezés

Orbán Viktor az EU-csúcson
Orbán Viktor az EU-csúcson Szerzői jogok Johanna Geron/AP
Írta: euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button

Több diplomata és képviselő a mai tárgyalási forduló előtt úgy vélte, a megegyezés a "kifejezetten lehetséges" dimenzóba került.

HIRDETÉS

Csütörtökön tárgyaltak a jogállamiság mechanizmusról a német elnökség, a nemzetállamokat képviselő diplomaták és az Európai Parlament képviselői. "A megegyezés a "kifejezetten lehetséges" események dimenziójába került" - mondta egy uniós forrás előtte az EU Observernek. A tárgyalás után kiadott szűkszavú közlemény szerint ez mégsem sikerült, az alkudozás novemberben folytatódik.

A kezdeti optimizmust az okozta, hogy úgy tűnt, megfelelő szövegezéssel eleget lehet tenni a lengyel és a magyar kívánalmaknak úgy is, hogy a végeredmény a hatékony mechanizmust kívánó Európai Parlamentnek is megfeleljen. 

A készülő kompromisszum lényege, hogy két feltétel megléte esetén lehetne a jogállamisági mechanizmust aktiválni: az egyik az alapszerződésekben lefektetett jogállami alapelvek sérelme, és hogy ez magában hordozza azt a kockázatot, hogy aláássa az EU megfelelő gazdálkodását.

A jogállamisági mechanizmust ellenző országok, mint Lengyelország és Magyarország azt szeretnék, ha a mechanizmus nem általában a jogállamisági normák sérelmét szankcionálná, hanem azt, ha ezekből konkrét kár éri az uniót, ami sokkal szűkebb esetkör. A most asztalon lévő megfogalmazás ennél egy kicsit tágabb: az EU-t érő gazdasági kár kockázata is elegendő lenne a mechanizmus aktiválásához.

Az Európai Parlament azt szeretné elérni, hogy a mechanizmus aktiválása után konkrét határidőn - három hónapon - belül döntenie kelljen a tagállamoknak, hogy ne húzódhasson el az eljárás úgy, ahogy jelenleg is látszik a hetes cikkely esetében.

A mechanizmust ellenző országok azt már elérték, hogy az aktiváláshoz a tagállamok minősített többsége kelljen, szemben az eredeti javaslattal, amely szerint az eljárást a Bizottság kezdeményezte volna, és a leállításhoz lett volna szükség a tagállamok minősített többségére.

A jogállamisági mechanizmusról való megállapodás kifejezetten sürgős az EU-nak, mivel ehhez szorosan kapcsolódik a hétéves költségvetés és a közös hitelfelvételen alapuló koronavírus-mentőcsomag, amely nagyon fontos lenne a legtöbb uniós tagállamnak.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Német EP-képviselő Budapesten: minden projektből lopnak

A jogállamiság védelmére hivatott mechanizmusról szavazott az Európai Parlament

Egy magyar a Top 100-ban: az Európai Parlament legbefolyásosabb tagjai