NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Kettős karátültetés a világon elsőként

Kettős karátültetés a világon elsőként
Szerzői jogok Felix Gretarsson
Írta: Euronews
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Az izlandi férfi egy 23 évvel ezelőtti balesetben vesztette el mindkét karját.

HIRDETÉS

Kettős váll- és karátültetés végeztek a világon először egy izlandi férfin francia orvosok Lyonban. A most 48 éves Felix Gretarsson 23 évvel ezelőtt szenvedett súlyos balesetet, miután mindkét karját amputálták. A világon eddig még sohasem próbált műtétet a lyoni Edouard Herriot kórházban végezték el.

Az előkészületekben és az operációban egy ötvenfős egészségügyi stáb vett részt. A műtétet négy orvoscsoport hajtotta végre, hogy minél kevesebb idő teljen el a két végtag átültetése között. Azt most még nem lehet megmondani, hogy mennyire lesz képes mozgatni a karjait a páciens, mondta az átültetést végző orvosokat irányító sebész, Aram Gazarian.

Sem a műtét során, sem az azóta eltelt kilenc napban nem lépett fel komplikáció, de a férfi állapotát folyamatosan ellenőrzik.

— Továbbra is megfigyelés alatt tartjuk, mert az operáció még nagyon friss, bármi történhet. A rehabilitációjáról nagyon alaposan gondoskodnak. Napi hat órát foglalkoznak az újratanulással, először csak nyugalmi helyzetben, aztán pedig aktívabb gyakorlatokat is végeznek. A rehabilitáció akár két-három évig is tarthat – mondta Lionel Badet, a lyoni kórház transzplantációs osztályának vezetője.

— Ma már látom a fényt csillogni a férjem szemében, látom, hogy van remény. Nagyon boldog vagyok, mindent megteszek, hogy segítsek neki – mondta a férfi felesége, Sylwia Gretarsson.

Felix villanyszerelőként dolgozott egy magasfeszültségű vezetéken 1998-ban, amikor súlyos áramütés érte, amitől mindkét karja megégett, ő maga pedig a magasból a földre zuhant. Súlyos belső sérülései miatt három hónapig kómában volt, az orvosok mindkét karját amputálták. A sérülései miatt azóta májátültetést végeztek rajta.

A sérült férfi még évekkel ezelőtt, Reykjavíkban találkozott a francia transzplantációs sebészet egyik meghatározó alakjával, Jean-Michel Dubernard-ral, akit felkért az operációra. A transzplantációra végül azért csak most kerülhetett sor, mert eddig a megfelelő donort várták.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Párizs 2024: elkezdődött az önkéntesek felkészítése

A legmagasabb biztonsági készültséget vezették be Franciaországban

Lefejezős videókat küldtek több tucat francia iskola diákjainak