NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Brexit: perre mehet Brüsszel és London

Brexit: perre mehet Brüsszel és London
Szerzői jogok PAUL FAITH/AFP
Írta: Zsíros Sándor
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Az EU az uniós bíróság elé viheti az ír tengeri határ ügyét. Londonnak egy hónapja van a válaszra.

HIRDETÉS

Az Európai Bizottság eljárást indított az Egyesült Királyság ellen a brexit miatt. Brüsszel szerint ugyanis a brit kormány késlelteti a határellenőrzés bevezetését az ír tengeren, a saját belföldi határán.

Az EU szerint az Egyesült Királyság máris megszegte a tavaly év végén tető alá hozott brexit-alkut és aláássa a bizalmat a két fél között. Brüsszel eljárást indított a brit fél ellen, az ügy hamarosan az unió bírósága előtt köthet ki. Írországban üdvözölték a döntést.

"Az egyoldalú lépések semmit nem oldanak meg. Írországban tartunk attól, hogy destabilizálódik a helyzet. És ehhez a brexit, valamint a brit kormány magatartása nagyban hozzájárul" - mondta az ír Fine Gael párt szóvivője.

A brexit-egyezség értelmében Észak-Írország és Nagy-Britannia között ellenőrizni kellene majd az élelmiszereket, a csomagokat és a háziállatokat is. Az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország ugyanis az uniós közös piac része maradt. London azonban már a tárgyalások alatt is tiltakozott az saját területén lefolytatott ellenőrzés ellen, végül azonban beleegyezett a lépésbe. A londoni kormánynak egy hónapja van a válaszra. Ha ez nem hoz megoldást, az ügy az unió bírósága előtt köthet ki.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Mérlegen a brexit öt évvel a népszavazás után

EU: London hagyjon fel az európaiak őrizetbe vételével a határon!

Európa sorsa összefonódik Ukrajna sorsával - mondta Kijevben az uniós liberálisok vezetője