NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

Az Európai Bizottság szerint május közepén érkezhet az oltási zöldigazolvány

Az Európai Bizottság szerint május közepén érkezhet az oltási zöldigazolvány
Szerzői jogok Margaritis Schinas, Vicepresident of the European Commission
Írta: Arató László
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Az Európai Bizottság szerint május közepén érkezhet a oltási zöldigazolvány. Ehhez azonban a tagállamoknak és a Parlamentnek gyorsan kell cselekedniük.

HIRDETÉS

A digitális zöldigazolvány csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat tartalmazza. De mi lesz az olyan országból érkező utazókkal, mint Magyarország, amely már megkezdte az olyan, uniós szinten nem jóváhagyott oltások alkalmazását, mint az orosz és a kínai?

Az Euronews az Európai Bizottság alelnökével, Margaritisz Szkínasz-szal beszélgetett, aki minden részletet elmagyarázott.

"Azok a kevés tagállam, akik bevezették a gyógyszerügynükség engedélyén kívüli oltóanyagokat, és szeretnék, ha igazolásuk ezt tartalmazná, egyértelműen a rendeltetési hely szerinti tagállam elfogadásától függenek. De semmi sem zárja ki, hogy a rendeltetési hely szerinti tagállam elfogadja ezt. Alternatív megoldásként természetesen mindig megvan a másik két lehetőség, amely a covid-19 utáni felgyógyulás és a PCR teszt" - mondta az alelnök.

Ugyanakkor az EU Bizottságának elnöke azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja az oltások kivitelét, hacsak az EU nem kapja meg a vakcinák méltányos részét.

"Nem gondolom, hogy az elnök ezt tiltásként fogalmazta volna meg. Úgy gondolom, hogy ez egy viszonossági kezdeményezés, amelyet az általunk bevezetett exportengedélyezési rendszerrel együtt kell érteni. Az is ismert, hogy az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból az Európai Unió exportja nulla volt. Tehát úgy gondoljuk, hogy van értelme ötvözni az exportengedélyezési rendszer révén már meglévő ismereteket ezzel a kölcsönösségi megoldással, amely nem kizárást, vagy betiltást jelent, hanem egyszerűen ösztönzőként szolgálna a nemzetközi együttműködésben" - jelentette ki Szkínasz.

Azt is világossá tette az Európai Bizottság, hogy gyorsított folyamatot szeretnének, hogy a tagállamok hagyják jóvá a tanúsítványt, és lehessen azt alkalmazni már a nyári szünetben.

"A nyár június 1-jén kezdődik, és van még egy időpontunk, május 17-e. Vagyis az az időpont, amikor brit barátaink bejelentették, hogy újraindítják a nemzetközi utazást. Azt hiszem, ez egy olyan időpont, amelyet reálisan meg kell céloznunk" - ismertette Margaritisz Szkínasz a várható menetrendet.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Elkezdődött a Lánchíd felújítása, 2023-ra újul meg Budapest szimbóluma

Az uniós országok keményvonalas megállapodást kötöttek az ukrán gabonáról, ami felveti a vámok lehetőségét

Európai diplomára tett javaslatot az Európai Bizottság, azonban költségvetést nem rendeltek hozzá