NewsletterHírlevélEventsEsemények
Loader

Find Us

FlipboardLinkedin
Apple storeGoogle Play store
HIRDETÉS

A vízumpolitikát is bevetné az EU a migránsok elleni harcban

A vízumpolitikát is bevetné az EU a migránsok elleni harcban
Szerzői jogok DESIREE MARTIN/AFP
Írta: Zsíros Sándor
A cikk megosztásaKommentek
A cikk megosztásaClose Button
Másolja a cikk videójának embed-kódjátCopy to clipboardCopied

Az Európai Unió 35 ország esetében mérlegelné a vízumszabályok szigorítását, ha azok nem fogadják vissza a tőlük érkezett migránsokat.

HIRDETÉS

Az EU szigoríthatja a vízumszabályokat azon országok esetében, amelyek nem hajlandók visszafogadni az Európából kitoloncolt illegális bevándorlókat. A terv 35 kibocsájtó-országot érinthet, a részleteket a nyáron jelenti majd be az Európai Bizottság.

Szigoríthat Európa a vízumszabályokon azon országok esetében, amelyek nem működnek együtt az Európai Bizottsággal a menekültügyi kitoloncolásokban. Erről Margaritisz Szkínász uniós biztos beszélt az Euronewsnak.

“Ez egy új eszköz, amelyet a vízumügyi szabályozás ad a kezünkbe. 35 ország esetében mérlegelhetjük az együttműködésük mértékét a vízumügyi döntéseknél. Ez egy új eszköz. Elkészült az egyes országok értékelése, júniusban pedig javaslatokat teszünk majd. Még tart a folyamat, ezért nem említenék név szerint országokat. Azonban ez egy fontos eszköz lesz arra, hogy a migrációs politikánk külső dimenzióit felépítsük” – mondta Margaritisz Szkínász uniós biztos.

A listán valószínűleg szerepel majd Törökország, amely augusztus óta egyetlen bevándorlót sem fogadott vissza. Annak ellenére sem, hogy öt évvel ezelőtt Törökország éppen ezt vállalta euró-milliárdokért cserébe a Brüsszellel kötött egyezségben. Civil szervezetek szerint azonban máshová kellene helyezni a hangsúlyt.

“Szükség van az együttműködésre a szomszédos országok és a gazdag országok között. Hiszen jelenleg a menekültek többsége az otthona közelében, szegény országban él. Akik Európába indulnak, azok legtöbbször azért teszik ezt, mert nincs egy világos áttelepítési program arra, hogy rendezett módon Európába jöjjenek. Ha ezekről az emberekről kiderül, hogy menekültek, nem küldhetik őket vissza. Hiszen ezzel csak a nehézségeik sokasodnának és az életük sokkal nehezebbé válna” – mondta egy civil szervezet aktivistája, Raphael Shilhav.

Az új terv a civilek szerint a szegény országok elitjét veszi célba, hiszen a vízumkorlátozások őket érintenék. A visszatoloncolások felpörgetése viszont a legszegényebb rétegeket érintené a leginkább.

A cikk megosztásaKommentek

kapcsolódó cikkek

Új migrációs gócpont: a Kanári-szigetek

Exkluzív Euronews-felmérés: az európaiak továbbra is támogatnák Ukrajnát

Európa sorsa összefonódik Ukrajna sorsával - mondta Kijevben az uniós liberálisok vezetője