Verstappen zseniális taktikával győzte le a Mercedeseket! - F1VILÁG.HU

Verstappen zseniális taktikával győzte le a Mercedeseket!

HIRDETÉS
A Red Bull ifjú versenyzője, Max Verstappen nyerte a Forma-1 70. évfordulós Nagydíját Silverstone-ban! A holland versenyző remek taktikával győzte le a Mercedeseket, a 2. helyen befutó Lewis Hamiltont, valamint Valtteri Bottast.
NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 09: Race winner Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates in parc ferme during the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 09, 2020 in Northampton, England. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)

A pole pozícióból Valtteri Bottas vágott neki a versenynek, aki a szombati időmérő edzésen idei, F1-es pályafutása tizenharmadik pole-ját szerezte. Mellőle a vb-címvédő Lewis Hamilton rajtolt, a második sorban pedig a koronavírusos Sergio Perezt helyettesítő Nico Hülkenberg, valamint Max Verstappen sorakozott.

A RAJT

Bottas megőrizte a vezetést a rajtnál, Hülkenberg mellett viszont el tudott menni Verstappen. Daniel Ricciardo is veszített egy pozíciót, őt a Racing Point másik versenyzője, Lance Stroll utasította maga mögé az első körben.

A Ferrarik számára sem sikerült jól a kezdés: Charles Leclerc két pozíciót veszített, a 11. helyről rajtoló Sebastian Vettel az első kanyarban megpördült, és a mezőny végére csúszott vissza.

A 7. körben Alexander Albont hívta a bokszba a Red Bull: a közepes keverékű gumik helyett feltették autójára a kemény keverékű abroncsokat. 1 körrel később Pierre Gasly is érkezett az AlphaTaurival.

KEZDENEK ELFOGYNI A KÖZEPES KEVERÉKŰ GUMIK

A kemény keverékű Pirellikkel rajtoló Verstappen a 13. körben már támadópozícióban volt a közepes abroncsokkal startoló Lewis Hamilton mögött. Az élről Bottas a 13. kör végén állt ki a bokszba kemény gumikért.

1 körrel később Hamiltont is kihívták, Verstappen ugrott az élre. A brit a 6. helyre jött vissza, Bottashoz képest 3 másodpercre nőtt a hátránya.

Időközben érkeztek a többiek is az élmezőnyből Verstappen kivételével, így a 19. körre Bottas a 2., Hamilton a 3. helyen autózott. Hamiltonnak viszont jelezték, ha Verstappen egy kiállásos taktikát tervez, komoly veszélyt jelent majd rájuk.

VERSTAPPEN, A GUMIMÁGUS

Verstappen féltávnál 18 körre növelte előnyét, a Mercedesek pedig egyre inkább kezdtek lemaradni. A holland Red Bullján 26 kör után is remekül működtek a kemény keverékű gumik, miközben a Mercedesek a jóval frissebb gumikkal ekkor már elkezdtek szenvedni.

Hirdetés

Verstappen a 26. kör végén érkezett a bokszba, autójára feltették a közepes keverékű gumikat. A holland Bottas mögé, a 2. helyre jött vissza, a friss gumikkal azonban könnyedén elment a finn Mercedese mellett.

Fotó: Red Bull Racing

A 32. körben az élen autózó Verstappen, valamint Bottas egyszerre hajtottak a bokszba, a Red Bull tehát taktikát váltott, és támadásból átment védekezésbe.

HAMILTON KOCKÁZTAT?

A verseny hajrájához érve kérdés volt, Hamilton megpróbálja-e 1 kerékcserével teljesíteni a távot: a címvédő előnye a 41. körben 8 másodperc volt Verstappenhez képest, a kör végén azonban érkezett friss gumikért, és a 4. helyre jött vissza, az ekkor még csak egy kiállást teljesítő Leclerc mögé.

A 46. körben Hamilton megérkezett Leclerc mögé, és bár a monacói keményen védekezett, a friss gumikkal a Mercedes viszonylag könnyen el tudott menni a Ferrari mellett. Hamilton Bottas nyomába eredhetett.

Hamilton a 49. körben ért Bottas mögé, és rögtön támadásba is lendült, első próbálkozását azonban visszaverte a csapattárs. A következő körben aztán Hamilton a frissebb gumikkal viszonylag simán el tudott menni a finn mellett. Verstappen előnye ekkor 9 másodperc volt az élen.

VERSTAPPEN REMEK TAKTIKÁVAL LEGYŐZI A MERCEDESEKET

Verstappen az utolsó körökben még növelni is tudta előnyét az élen, így egy remekbe szabott stratégiával legyőzte a két Mercedest a 70. évforduló Nagydíján. A második helyen Hamilton, a harmadikon Bottas ért célba.

A további pontszerző helyeken Charles Leclerc, Alex Albon, Lance Stroll, Nico Hülkenberg, Esteban Ocon, Lando Norris és Daniil Kvyat zárt.

A Forma-1-es világbajnokság egy hét múlva, a Spanyol Nagydíjjal folytatódik.

A 70. évforduló Nagydíjának végeredménye:

Forrás: F1

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!