DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Nem kapnak elég esőgumit a csapatok

Kevés pilóta van, aki ne nehezményezte volna a gumiszabályokat az USA Nagydíj pénteki napján. Mindenki későbbre tartogatta az abroncsait, így az esős edzéseken alig láthattunk a pályán autókat.

Nedves és csúszós körülmények vártak a Formula-1 mezőnyére az USA Nagydíj pénteki napján, amelyek így meglehetősen kevés akciót eredményeztek a két szabadedzés során. Bár a csapatok általában akkor ódzkodnak a pályára való kihajtástól, ha egy esős péntek utána a hétvége hátralévő részére száraz időt jósolnak, ennek most a fordítottja volt tapasztalható: mivel az időmérőre is esőt várnak, ezért nem akarták a szabadedzésre „elpazarolni” az esőgumikat. Max Verstappen szerint ilyenkor olyannyira nincs terük a mozgásra, hogy mindössze egyetlen szettet használhattak fel a gyakorlásra.

 ric-eso-2018



„Egyetlen szett áll a rendelkezésünkre, amit az első gyakorláson már használtunk is, így nem maradt benne valami sok tapadás. Más keverékeket azért nem akarunk felhasználni, mert azokra az időmérőn lehet szükség. Ha több gumi állna a rendelkezésünkre, akkor többször ki tudnánk menni” – magyarázta a két szabadedzés végeztével a holland.

Az F1 jelenlegi szabályai szerint minden pilótának négy szett intermediate és három szett wet keverék áll rendelkezésére egy versenyhétvége során, ami nem egy nagy mennyiség négy óra gyakorlásra és egy óra időmérőre. A pilóták szövetségének egyik igazgatójaként Romain Grosjean is változást akar látni, szerinte ugyanis minimális plusz költségekkel is sokkal többet kaphatnának a nézők.

„A versenyzői eligazításon ismét felhozzuk a témát. Szerintem ez így nem valami jó, mert vannak olyan hétvégék, amikor csak pénteken számítunk esőre, így aznap ki sem megyünk a pályára. Itt most azért nem mentünk, mert szombatra is várunk csapadékot, ezért későbbre tartogatjuk az esőgumikat. A rossz időben is bátran kilátogató nézők ma alig láthattak néhány autót a pályán, de mi magunk is unatkoztunk. Nem hiszem, hogy egy extra szett gumi árának vissza kellene tartania minket” – taglalta a témát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: