DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Verstappen: Nem csak Charles tehetséges a fiatalok közül

A Red Bull-Honda holland F1-ese szerint jó autóban ülve több ifjú pilóta is erős teljesítményt nyújthatja. A közéjük sorolt George Russell szerint egymást is hajtották előre korábbi karrierjük során.

Ha a három élcsapat felállását és a pilóták eddigi teljesítményét nézzük, egyértelműen Max Verstappen és Charles Leclerc emelkedik a fiatalok közül. A Red Bull-Honda és a Ferrari versenyzője ráadásul többször is összecsapott idén – elég csak a spielbergi hajrára vagy a silverstone-i öldöklő küzdelemre gondolni –, amellyel magukra irányították a reflektorfényt, sőt még Lewis Hamilton is őket emelte ki az ifjú tehetségek közül, akikkel szívesebben vívna több párharcot.

Verstappen ugyanakkor rámutatott, hogy nemcsak ferraris ellenfele, hanem például a Williamsnél szereplő George Russell, a McLarent képviselő Lando Norris vagy épp a Toro Rossótól a holland mellé előléptetett Alexander Albon is jó eredményeket érhetne el, ha megfelelő technika lenne alattuk:

verstappen-leclerc-redbull-1



„Keményen versenyzünk egymás ellen, és persze már gokartos korunkban is megvoltak a pillanataink egymás ellen” – mondta Leclerc kapcsán Verstappen az Autosport.com szaklapnak. „De úgy vélem, mindannyian túllépünk ezen, és most már mindketten a Formula-1-ben vagyunk és az álmunkat éljük. Mindketten ott versenyzünk, ahol akartunk, gokartos korunkban ez volt az álmunk. Ha együtt tudjuk ezt csinálni, az persze csodálatos, és nagyon tisztelem Charles-t. Nagyszerű pilóta, de nem hiszem, hogy csak ellene fogok harcolni. Több fiatal tehetség is van, mint például Lando, esetleg George és talán Alex Albon. Rengeteg ifjú tehetség érkezik most, és ha megfelelő autót kapnak, ők is jó munkát végezhetnek.”

Érdekesség, hogy nemcsak Verstappen és Leclerc karrierje fonódott már össze korábban: a Russell, Norris, Albon trió például tavaly a Formula-2-ben versenyzett egymás ellen. De mint arra Russell rávilágított, az ő történetük is korábbra nyúlik vissza, s ez mindannyiuk javára szolgált: „Mindannyian hozzászoktunk fiatalon, hogy egymással versenyzünk. Én, Alex és Charles csapattársak voltunk 2011-ben, és elég sok balhéban benne voltunk. 2012-ben néhány versenyen Max csapattársa voltam, ahogy Alexszel is több évig versenyeztem. Furcsa érzés, hogy gyakorlatilag együtt lépdeltünk előre, és mindannyian jobb pilótává váltunk egymás hatására. Mindig magasabb szintekre hajtjuk egymást, és szerintem ez is közrejátszott abban, hogy mindannyian idáig jutottunk.”

Norris eközben arra is rámutatott, hogy az F1 fiataljai közötti szorosabb kapcsolatot is csak előnyt jelent a száguldó cirkuszban: „Jobb móka így. Nem úgy érzed magad, mintha a saját világodban lennél vagy ilyesmi. Sokkal nyitottabbak vagyunk, beszélhetünk másokkal, és ez egyszerűen élvezetesebbé teszi az egészet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: