DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kiadó ülések 2020-ra - 1. rész: Red Bull

Még négy csapatnál akad betöltésre váró pozíció a 2020-as szezonra. Sorra vesszük, hol kik a legesélyesebbek, kezdve a Red Bull és a Toro Rosso helyzetével, akik házon belül szeretnének megoldást.

Idén is megannyi spekuláció látott napvilágot azzal kapcsolatosan, ki hol folytathatja versenyzői karrierjét jövőre, kezdve Fernando Alonso visszatérésével egészen odáig, mi is lesz a sorsa Nico Hülkenbergnek. Egy időben még olyan vad spekulációk is napvilágot láttak, hogy Sebastian Vettel visszatér volt munkaadójához, a Red Bullhoz, Kimi Raikkönent pedig visszahívja a Ferrari Charles Leclerc mellé.

De most térjünk is vissza a földre, ahol egyértelmű, hogy nem várható olyan szintű felbolydulás a pilótapiacon, mint 2018-ban, sőt a három élcsapat hat üléséből csupán egy kiadó, az is a harmadik erőnek számító Red Bullnál.

Dr. Helmut Marko, Christian Horner és Franz Tost törhetik a fejüket azt illetően, hogy ki lenne a legalkalmasabb Max Verstappen mellé, hogy az RB16-ost vezesse majd 2020-ban, már ha azt feltételezzük, hogy ez lesz a jövő évi Red Bull neve. Az idei szezont a Max Verstappen-Pierre Gasly párossal kezdte meg a nagycsapat, azonban a francia harmatos teljesítménye és gyakori baklövései miatt Alexander Albon váltotta őt a Belga Nagydíjtól kezdve, így Gasly kénytelen volt visszamenni a faenzai istállóhoz.

Nagyot fordult a világ a Spanyol Nagydíj óta


Most azonban nehéz helyzetben találja magát a Red Bull, mivel Pierre Gaslynak sokkal jobban fekszik a Toro Rosso, mint a Red Bull idei konstrukciója, hiszen a fiatal versenyző a nyári szünet óta eltelt öt versenyen tíz pontot gyűjtött a Toróval, - ami jövőre Alpha Taurivá fog átváltozni - míg az előtte lévő tizenkettő futamon mindössze hatvanhárom egységet gyűjtött, egy győzelemre alkalmas technikával.

Mindeközben Albon tizenhat pontot zsebelt be az első tizenkét futamon, míg amióta a Red Bull versenyzője, további negyvennyolcat gyűjtött össze. A nagycsapatnál legjobb eredménye a legutóbbi Japán Nagydíjon elért negyedik helyezés, míg Gasly Nagy-Britanniában ért célba ugyanebben a pozícióban. A Toro Rosso versenyzőjeként Albon legjobbja egy hockenheimi hatodik hely, a francia pilóta pedig kétszer is a nyolcadik helyen zárt visszatérése óta. Az esőkáoszt hozó Német Nagydíjat leszámítva azonban Albon sem végzett előkelőbb helyen egyszer sem Gaslynál.

Ott van még a pakliban persze Danyiil Kvjat is, de nem valószínű, hogy reálisan számolnának vele az osztrákok, hiszen ő már eljátszotta a saját lehetőségét, és talán még annak is örülhet, hogy a Toro Rossónál ülést kapott. Neki egyébként is élő szerződése van a kiscsapattal jövőre, így valószínű, hogy az Albon-Gasly kettős közt dől el, ki kapja meg a bikák ülését jövőre, s ki lesz az orosz csapattársa a Toro Rossónál.

23-as, vagy 10-es lesz jövőre a Red Bullon?

Jelenleg kilenc pont a differencia a tabellán a thai és a francia versenyző közt, de persze ez nem releváns összehasonlítási alap, lévén Albon csak öt versenyt teljesített a Red Bull-lal, ezzel szemben Gasly tizenkettőt. Persze ez is inkább Albon felé billenti valamelyest a mérleg nyelvét, mint ahogyan az is, hogy láttunk már hibát tőle is, - Oroszországban – de ezután fantasztikus versenyzéssel jött vissza az ötödik helyig. Pierre Gaslynak ezzel szemben nem igazán volt ennyire emlékezetes momentuma a nagycsapat versenyzőjeként.

Korábban felmerült Nico Hülkenberg neve is, akit Esteban Ocon vált jövőre a Renault-nál, azonban 99%, hogy a Red Bull házon belül szeretné megoldani ezt a problémát. A legvalószínűbb tehát, hogy az Alexander Albon-Pierre Gasly páros közül kapja meg valamelyik a Red Bull 2020-as ülését Max Verstappen mellett, s ha minket kérdeztek, inkább a thai versenyzőnek szavaznánk bizalmat, pusztán a számok alapján.

A következő részekben kivesézzük Nico Hülkenberg helyzetét, illetve azt is, mennyi beleszólása van valójában a Ferrarinak abba, hogy ki legyen Kimi Raikkönen csapattársa az Alfa Romeónál, ezen túl pedig megvizsgáljuk a Williamsnél folyó belháborút, Robert Kubica helyzetét és azt, ki lehet a lengyel utódja Grove-ban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: