DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ezek az F1-es rekordok dőlhetnek meg idén

Lewis Hamilton, Kimi Raikkönen, Charles Leclerc és Max Verstappen is azok közé sorolható, akik reális eséllyel állíthatják be a sportág valamelyik csúcsát a 2020-as szezon során. Nézzük, melyek ezek.

Számos csúcsot természetesen a Formula-1 egyetlen hatszoros világbajnoka ostromolja, de vannak olyan kategóriák, amelyekben már vagy még nem írhat történelmet.

Legtöbb futamgyőzelmek száma: Lewis Hamiltonnak elég a 2020-as szezon minden harmadik versenyét, plusz egyet megnyernie, hogy túlszárnyalja  a sorozat egyik legnagyobb eredményét. Michael Schumacher 91 futamgyőzelemig jutott, Hamilton jelenleg 84-nél tart.

Legtöbb rajt-cél győzelem: Hamilton egyetlen alkalomra van attól, hogy megelőzze gyermekkori példaképét, Aytron Sennát. Ők ketten azok, akik 19-szer ilyen szinten domináltak futamot. 

ham-usagp-2019-win1



Egyhuzamban megszerzett konstruktőri világbajnoki címek száma: A Mercedes a 2019-es győzelemmel beállította a Ferrari 1999 és 2004 között elért eredményét, így egyetlen lépésre van attól, hogy meg is döntse azt. Ha a 2014 óta elért sikereit nézzük, és figyelembe vesszük, hogy azóta minden egyes egyéni címet is megszereztek, akkor rögtön egy világcsúcsot kapunk.

Legfiatalabb világbajnok: Ez a cím jelenleg Sebastian Vettelé, aki 2010-ben 23 évesen és 134 naposan aratott győzelmet. Az aktuális élmezőnyből két pilótának, Charles Leclerc-nek és Max Verstappennek van reális sansza ezt megdönteni, mivel ők ketten azok, akik idén ősszel töltik be a 23-at. Ez az egyetlen esélyük, ugyanis a 2021-es szezon elejére kifutnak az időből.

Legtöbb dobogós helyezés: Hamilton 250 F1-es futamából 151-szer végzett az első háromban, így négyre van Schumacher 155-ös eredményétől.

Legtöbb nagydíjrajt: 40 éves korával Kimi Raikkönen messze a legidősebb pilóta a mezőnyben, így nem meglepő, hogy ez a statisztika hozzá köthető. Ha a 313-nál tartó finn pilóta idén tizenegyszer rajthoz áll, meg is dönti Rubens Barrichello 323-as csúcsát.

Legtöbb pontszerző helyezés: Ebben jelenleg holtverseny van Hamilton és Raikkönen között, mindketten 213 versenyhétvégéről távoztak pontokkal. Schumacher nyolccal előzi meg őket.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: