HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hogyan gyorsítja fel a GE a lézeres fémnyomtatást?

ferenck 2017.08.16. 08:30

Amikor a 3DP történetének eddigi legnagyobb felvásárlása után a GE többségi tulajdonos lett az Arcamban és a Concept Laserben, az akvizícióval a világ 3D fémnyomtatásának is az egyik vezetőerejévé vált. A Concept Laser neve mindent elárul, lézeres olvasztással működő fémprintereik a legjobbak közé tartoznak.

A GE Global Research az elmúlt években sok innovatív projekten dolgozott: új szabványok 3D nyomtatófájlokhoz, 10 ezer otthont árammal ellátó miniturbina, különleges anyagok használata repülőgép-alkatrészekhez stb.

A projekt léptékétől függően, a gyártófolyamat órákig, sőt, napokig eltarthat. Ha pedig lézerrel olvasztjuk a fémport komplex alkatrészekhez, különösen sok időre készüljünk fel. Ezt a problémát akarja a Concept Laser szakismereteit is hasznosítva megoldani a GE.

3dnyomtatas_ge0.jpg

Az additív gyártótechnológiai kutatásokat vezető Waseem Faidi a GE japán (Niskayuna), new yorki és müncheni laborjaiban dolgozó tudósok multidiszciplináris munkáját közös nevezőre hozva akarja felgyorsítani a fémprintereket, és jobban kihozni a technológiában lévő potenciált. Például sugárhajtóműveken, szél-, gőz- és gázturbinákon keresztül tanulmányoznak légmozgásokat, és dolgoznak ki egyedi geometriájú részeket, a légmozgás irányát megfordító aktuátorokat stb.

Ma a lézeres 3D nyomtatást nagyobb teljesítményű lézer használatával a legegyszerűbb felgyorsítani. Természetesen ez a módszer sem annyira egyszerű, gondoljunk csak a világtól elzárt munkaterület hőfokára, gázokra, gázok keveredésére, külső hatások kizárására. A rendszer működtetője szimpla kapcsolgatással nem növelheti a lézer intenzitását.

Ilyen problémáknál hasznos nagyon a multidiszciplináris megközelítés, hogy például a légmozgásokat tanulmányozó csoport szakértelmével eredményesen besegíthet a lézeres fémpor-olvasztás optimalizálásába.

3dnyomtatas_ge.jpg

Fémnyomtatókkal kapcsolatban a gázáramlások kontrollálásának kérdése merül fel, hogy hogyan növelhető így a lézerek mai teljesítőképessége, mennyire méretezhetők azok.

Faidi és munkatársai ezen töprengenek, és ehhez kell a Concept Laser gyakorlata vagy az amerikai Nemzeti Feltalálók Dicsőségcsarnokába 2017-ben beválasztott Marshall Jones ipari lézerekkel kapcsolatos szakértelme.

A GE nincs egyedül a lézeres 3D nyomtatást feljavító törekvéseivel. Például az észak-angol Sheffield Egyetemen szintén gyorsabb és költséghatékonyabb lézeres fémnyomtató eljárásokon dolgoznak.

Címkék: ipar lézer innovátorok GE fémnyomtatás fémpor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7912751102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása