HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Robot- és 3D nyomtatótechnológiával végeztek gerincműtétet egy hatéves fiún

ferenck 2017.10.12. 08:30

Egy hatéves francia kisfiú folyamatosan romló súlyos gerincferdülésben és gyerekkori gerinc-izomsorvadásban szenvedett, és az állapota annyira súlyossá vált, hogy már le sem tudott ülni.

Az orvosoknak valami újat kellett kitalálniuk, hogy megmentsék. Egy éves tervezést követően, szeptember 28-án az Amiens-Pikardia Egyetemi Kórház gyermekosztályán hajtották végre a maga nemében egyedülálló és a világon első műtétet. A bonyolult sebészi beavatkozáshoz a legmodernebb technikákat, robotot és beteg-specifikus 3D nyomtatott modellt használtak.

3dnyomtatas_gerincmutet0.jpg

Sikerrel jártak.

Az előkészületek során leszkennelték a kisfiú gerincét, hogy vizuálisan is részletes képet kapjanak róla, és pontosan lássák, milyen állapotban van. A 3D szkenneléssel alapozták meg a következő lépést, a gerinc utánzatának nyomtatását.

Az utánzatot a kisfiúval azonos méretű próbababába ültették. Ez a lépés tette lehetővé, hogy a sebészek a valódi beavatkozás előtt gondosan megtervezhessék, sőt, szimulálják az operációt. A gerincmodell alapján az implantátum méretének pontosságáról szintén meggyőződhettek.

3dnyomtatas_gerincmutet.jpg

Ekkor kapcsolódott be a munkába a műtét egyik főszereplője, a Rosa nevű sebészrobot. Kockázat nélkül tesztelhették a próbabábun. Robotok sebészi használata ugyan lassan, de terjed, viszont mindenképpen jobb, ha nem éles helyzetben, hanem a beteget helyettesítő kellékeken próbálják ki őket, ahogy az Amiens-Pikardia Egyetemi Kórház orvosai is tették.

A teszttel és természetesen a robottal is elégedettek voltak. Az extrém pontosságot igénylő tényleges műtét három óra hosszat tartott, csőféle szerkezeteket ültettek a szervezetbe a kisfiú gerincoszlopa mellé. A beültetéshez apró vágásokat használtak, és ezekhez kellett a robot segítsége. A gép csavarokat szerelt a gerincre, miután az orvosok kiválogatták és eldöntötték, hogy melyiket hova tegye.

„A csavarok elhelyezése az idegvégződések közelében nagyon bonyolult és szokatlan tevékenység. A kisfiú csontjaival összehasonlítva nagyok is, átmérőjük 7, a csonté 8 milliméter. Az operációt Rosa tette egyszerűbbé és elvileg hosszú időtartamát is ő rövidítette le. Ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen műtétet három óra alatt kiviteleztek a világon” – írta beszámolójában az orvos csoport, de azt is hozzáfűzték, hogy csak extrém esetekben fognak élni a lehetőséggel. Jelenleg négy másik gyerek szerepel a várólistán.

A lábadozó kisfiú jobban érzi magát és le is tud már ülni.

Címkék: robot orvosi implantátumok 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4612955107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása