HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A világ legkeményebb nyomtatható acélja

ferenck 2017.11.30. 08:30

A 2008-ban alapított és az Uppsala Innováció Központ inkubátorház által támogatott svéd VBN Components megújíthatja a hanyatlóban lévő acélipart. Van okuk a bizakodásra, mivel az alkalmazottak és mások szerint is a világ legmodernebb acélöntödéjében dolgoznak, s állítják elő additív gyártással termékeiket.

Szerszámokra összpontosítanak, például fúrókra, sodronyvágókra, amelyeket szinte kész állapotban nyomtatnak ki. A 3D nyomtatás miatt nincs szükség járulékos kovács- és megmunkáló tevékenységre (fűrészelésre, fúrásra, maratásra), ráadásul az anyagfelhasználás is csökken, és így a végfelhasználók jobb minőségű anyagopciók közül választhatnak.

3dnyomtatas_vbncomponent.jpg

„Hagyományos eljárással készült termékeknél kompromisszumot kell kötni. Ahelyett, hogy a termékhez legjobban passzoló anyagot választanánk, azt kell használni, amit fel lehet dolgozni. Az anyagteljesítményre összpontosítva, teljesen megváltoztatjuk ezt a helyzetet” – magyarázza Martin Nilsson ügyvezető igazgató.

Cége a Vibenite acél anyagcsaládról ismert, tevékenységüket többször díjazták már, legújabb darabjuk pedig egészen speciális. A Vibenite 290-et fogyasztói kérésre készítették, fejlesztése több évig tartott. A cég szerint a világ legkeményebb, Rockwell-féle méréssel 72 HRC keménységű acélját hozták létre.

3dnyomtatas_vbncomponent0.jpg

Többi anyagukhoz hasonlóan, az új is jól megy a szerszámkészítéshez, különösen vágóeszközökhöz. Mivel kopás- és marásálló, a mérnöki szakma által megfogalmazott igényeket tökéletesen kielégíti. Rövidebb a megmunkálási idő, kisebb a környezeti hatás. 200x200x380 milliméteres részek állíthatók elő, más gyártótechnikákkal megvalósíthatatlan mértani formák kivitelezhetők vele.

„Sokan kételkedtek, hogy lehetetlen, kivitelezhetetlen. Ezért is büszkék vagyunk, hogy bemutathatjuk. A felhasználók élvezni fogják a környezetbarátabb gyártótevékenységet és versenyképességük növekedését” – nyilatkozta Ulrik Beste főmérnök.

Elsősorban a Vibenite 290 kopásállása miatt, komoly piaci értékesítésre számítanak. Ezen a téren eddigi anyagaik is jól teljesítettek, de az új még jobban fog, mert lépésről lépésre beledolgozták a korábbi tapasztalatokat.

Címkék: acél ipar anyagtudomány fémnyomtatás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2313404037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsontra Volta 2017.11.30. 20:40:47

Azért ez a technológia elég érdekes lehet, mivel az acél olvadáspontja olyan 1400-1500 celsius környékén van az ötvözőanyagok függvényében. Amikor az acél hül, akkor zsugorodik, különböző feszültségek keletkeznek benne, vetemedhet, törhet, repedhet, stb. Nekem a precíziós acélnyomtatás kicsit sci-finek tűnik, főleg, ha azt vesszük, hogy ezeket a cuccokat ráadásul forgácsoló szerszámoknak szánják...
süti beállítások módosítása