HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Biztonsági szintet lépett a 3D nyomtatás

ferenck 2018.02.02. 08:30

Sokaknak okoz fejtörést a nagyértékű nyomatok biztonsága, mert egyre több a visszaélés velük. A szakterület egyik vezető portálja, 3D Printing Industry egy ígéretes új megoldásról számolt be.

 A többi biztonsági, titkosítási technológiához hasonlóan a 3DP-ben is fontos szerepet játszanak a kvantummegoldások, így nem meglepő módon az UV-fényre világító kvantumpöttyök az egyik lehetőség nyomtatott tárgyak hamisítás elleni védelmére. A szellemi tulajdonjog védelmének másik módszere részek vegyi úton történő és csak röntgensugarakkal olvasható felcímkézése.

3dnyomtatas_biztonsag_2.jpg

A két-fotonos litográfiát, azaz 3D mikronyomtatást használó német Nanoscribe mikroszkopikus méretük ellenére részletesen kialakított, nagyfelbontású szerkezetek előállítására dolgozta ki a speciális technológiát, amellyel szabad szemmel láthatatlan darabok printelhetők.

A cég legutóbb a 3D mikronyomtatáson alapuló új módszert fejlesztett mikroszkopikus méretű biztonsági elemek létrehozására.

3dnyomtatas_biztonsag0.jpg

Két-fotonos litográfiában impulzusos lézerrel több rétegben szilárdítják meg a fényre reagáló anyagokat. A lézer fókuszpontja annyira pici, hogy az így printelt tárgyak ráférnek egy tollhegyre vagy a testbe fecskendezhetők. Pontosan ezért jó megoldás biztonsági címkék készítéséhez.

A címkékhez a Nanoscribe kutatói úgynevezett többszintű diffrakciós optikai elemeket (DOE) használnak. Maga az elnevezés a fénytörésre utal, és pontosan ezt kihasználva válik lehetővé a fénnyel történő titkos kép megalkotása. A két-fotonos litográfia a korábbi módszerekkel ellentétben nem használ a folyamatot megdrágító és lelassító fotómaszkot.

De hogyan működik a megoldás?

A tervrajzot, például logót vagy sorszámot bitmap-képként töltjük fel a számítógépre, onnan pedig közvetlenül a Nanoscribe rendszerére. Az eredmény pöttyök vagy vonalak lézer hatására 2,5 D-s képként látható klasztere.

Mivel a technológia viszonylag olcsó, új biztonsági prototípusok tesztelhetők vele, illetve többféle termék tömeggyártásához is hasznosítható.

Címkék: biztonság nanotech

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4513618822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása