HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyílt forrású bionyomtató

ferenck 2018.04.04. 08:30

A 3D bionyomtatás már nemcsak a jövő, hanem egyre inkább a jelen technológiája. A regeneratív orvoslásban, biomedikális alapú új gyógymódok bevezetésében egyaránt fontos szerepet játszik, különleges lehetőségekkel kecsegtet.

Elterjedésének egyik legfőbb problémája a dollárban általában 5-6 számjegyű, egyes csúcsgépeknél a csillagos égig felszökő ár, és sajnos még a legolcsóbbak is 10-20 ezer dollárba kerülnek.

3dnyomtatas_bioprinter.jpg

Ezek a komplex rendszerek nem véletlenül nagyon drágák, kutatóknak viszont gyakran sokkal olcsóbbak is megfelelnének. Nyílt forrású és alacsony árfekvésű gépével nekik (is) kíván segíteni a Carnegie Mellon Egyetemen oktató Adam Feinberg.

A szabvány (és rendkívül olcsó) Printrbot Simple desktop FDM nyomtatóból és más részekből álló, lényegében DIY (csináld magad) fejlesztésű rendszer különlegessége, hogy egyes elemei printelhetők. A Hardware X-ben Feinberg és munkatársai által közösen publikált anyagban szöveges és videó használati utasításokat is adtak, hogy a userek hogyan helyezzék a nyílt forrású gépre a fecskendőalapú méretes extrúdert (large volume extruder, LVE).

3dnyomtatas_bioprinter0.jpg

A kb. 500 dollárért beszerezhető, installálható, más asztali gépekkel szintén kompatibilis LVE teszi lehetővé nagyméretű és nagy felbontású mesterséges emberi szövetek, például eredeti méretű szív stb. nyomtatását.

A pozitív tapasztalatairól is beszámoló Feinberg szerint 3D nyomtatóhasználóknak viszonylag könnyen mehet az új gép összeszerelése és működtetése. A szerkezet teljesen más, mint a kereskedelmi forgalomban beszerezhető, lényegében megváltoztathatatlan bionyomtatók: sokkal, de sokkal olcsóbb, módosítható és persze hackelhető is. Viszont (a fejlesztők kísérletei alapján) semmivel sem végez gyengébb munkát, mint sok drága bioprinter.

A területen korábban is próbálkoztak DIY projektekkel, Feinbergéké viszont azért más, mert lényegesen egyszerűbb. A kutató a technika demokratizálásáról, a minél szélesebb körű elterjesztéséről beszél. Eddig csak a leggazdagabb laborok, intézmények használhatták, de hamarosan változhat a helyzet…

„Bizakodunk, hogy munkánk az első a mai fejlett technológiákat nyílt forrásúvá tevő és ezzel újabb lehetőségeket teremtő kezdeményezések sorában” – magyarázza Feinberg.

Elképzelhető, hogy gépük lesz a 3D bionyomtatás RepRapja.

Címkék: csináld magad open source innovátorok DIY bioprinting RepRap bioprinter

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1313800654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komplikato 2018.04.04. 17:47:37

Szerintem nem lehet 1:1 arányú emberi szivet sem más nagy méretű szövetet nyomtatni, mivel nem tudnák élwtben tartani a sejteket. Ha jól tévedek működő emberi szivet amikor nyomtattak az arányosan kicsinyítve 1 mm átmérőjű volt, illetve az oroszok egér vesét nyomtattak. Bőrszövetet simán tudnak nyomtatni, ott ez nem gond. Az viszont érdekelne a "tinta" probléma mennyire ólcsó, hiszen drága szabadalmak védik, hiszen ez mondja meg a nyomtatott sejtnek ő milyen szövet is akar lenni!
süti beállítások módosítása