HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Világpremier Kínában: arcimplantot nyomtattak egy kisfiúnak

ferenck 2018.04.24. 08:30

A más technológiákkal kivitelezhetetlen rugalmas tervezés és a gyors gyártás miatt sokféle, nem egyszer életmentő sebészi beavatkozásokra ma már rendszeresen használják a 3D nyomtatást.

Sérült arcok meggyógyításánál különösen hasznosnak tűnik.

Néhány éve kezdtek 3D arcmodelleket nyomtatni, eleinte speciális öntőformákat dolgoztak ki, amelyeket aztán polimerrel és más anyagokkal töltöttek meg, hogy a nyomat pontos legyen.

3dnyomtatas_allkapocs.jpg

A világ első printelt állkapcsát tavaly ültették be egy rákos walesi nőnek. CT szken és más vizsgálatok után a megmaradt csontokhoz tökéletesen kapcsolódó titán implantátumra esett az orvoscsoport választása.

Idén pedig a Pekingtől 400 kilométerre fekvő Csinanban először nyomtattak gyereknek arcimplantátumot. A tízéves kisfiú alsó állkapcsát tumor miatt kell kezelni, és mint kiderült, helyettesíteni.

3dnyomtatas_allkapocs0.jpg

A Shandong Egyetemen vizsgált beteg nemcsak alsó, hanem felső állkapcsát is annyira veszélyeztette és roncsolta a daganat, hogy az állkapcsa eltört, és az arca is megváltozott. A hatás nemcsak traumatikus volt, hanem mivel a száját nem tudta rendesen kinyitni és becsukni, a táplálkozás is nehézségeket okozott.

A sebészcsoport megállapította, hogy a hagyományos arcplasztikai beavatkozások túl veszélyesek egy ennyire fiatal beteg számára, és ezért bízva az additív gyártás segítségével kidolgozható biztonságosabb megoldásokban, a 3D nyomtatótechnológia mellett döntöttek.

Ismerték a 3D nyomtatás orvosi alkalmazásait, beültetéseket, műkarokat stb. Elhatározták, hogy arcplasztikához is alkalmazni fogják, terveket készítettek, és végül titánötvözetből hozták létre az implantátumot.

A folyamat mindösszesen három óráig tartott, és mivel a digitális modell a beteg arcáról készült, így csak rá jellemző tulajdonságokat is figyelembe vették, s mindezek eredményeként a beültetés viszonylag könnyen és gyorsan ment.

A műtétet januárban hajtották végre, de a kórház csak most jelentette be, hogy sikeres volt. Az arc gyógyulásához, a titán teljes implantátum befogadásához ugyanis számításaik szerint három hónap kellett. Kiderült, hogy minden a tervek szerint ment, és nagymértékű szövetnövekedést is megállapítottak.

Magyarországon még nem nyomtattak állkapcsot, a fogászatban viszont használják már a 3D nyomtatótechnológiát. A terület legismertebb printere a FreeDee által forgalmazott Form 2.

Címkék: titán orvosi implantátumok Form 2 Kína FreeDee

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4813855484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása