HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Alumínium-szkandium ötvözet 3D nyomtatáshoz

ferenck 2018.06.13. 08:30

A brit fémporgyártó Metalysis gőzerővel dolgozik alumínium-szkandium ötvözetén (AlSc). A 2017-ben bejelentett, már a második évnél tartó kutatásfejlesztési programmal a szkandium iránt különösen érdeklődő szektorokat, többek között az additív gyártást célozzák meg.

Az első 12 hónap alatt bebizonyosodott, hogy a cég technológiájával a fémmel kapcsolatos korlátozások is kezelhetők, így az anyag porváltozata nemcsak ipari célokra lesz használható.

3dnyomtatas_szkandium.jpg

„A szkandium ezüstfehér fém, a természetben csak vegyületeiben fordul elő, a szkandiumércek ritka ásványok, melyek Skandináviában és máshol találhatók. Az ittriummal, és a lantanidákkal együtt a ritkaföldfémek közé tartozik” – írja a Wikipédia-szócikk szerzője.

A masszív anyag különösen a légjármű- és az autóipar számára ígéretes. Nem véletlen, hogy APWorks leányvállalatán keresztül az Airbus elkészítette saját alumínium-szkandium ötvözetét. A népszerű Scalmalloy magnéziumot is tartalmaz.

3dnyomtatas_szkandium0.jpg

Mivel szűk a kínálat, egyre nagyobb a szkandium-ötvözetek iránti kereslet. Különösen a speciális folyamatokkal, például az additív gyártással kompatibilisekre nő az igény, azaz az AlSc és a 3DP tökéletes partnerek – kevés az anyagveszteség, printeléssel még láthatóbbak az ötvözet természetes előnyös tulajdonságai.

A fejlesztés első fázisában mesterötvözetet készítettek. Ömlesztett fém helyett inkább szkandium-oxidból vonták ki a legismertebb mesterötvözetnél 15-ször több szkandiumot tartalmazó és olcsóbban előállítható ötvözetet. Kezdetben néhány gramm készült belőle.

Most járnak a szkandium-oxid forrásként történő minősítésénél, amellyel a globális gyártási és ellátási problémákat szeretnék kezelni. Ez a k+f program tervek szerint az év második felében végződő második fázisa. A „világklasszis” szintű szkandium-termékek előállításában érintett Australian Mines csatlakozott is hozzájuk. A cég Észak-Queensland-ben bányászott szkandium-oxiddal látja el a brit partnert.

A Metalysis ebben a fázisban többtíz tonnányit képes legyártani az anyagból. A gyártáshoz 2014-ben engedélyezett saját technológiát használnak.

A következő fázisban már többszáz, többezer tonnában gondolkodnak.

Címkék: aluminium nyomtatóanyagok fémnyomtatás fémpor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7414043642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása