HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott medúzarobotok figyelik a korallokat

ferenck 2018.10.05. 08:30

A Florida Atlantic Egyetem ás az amerikai haditengerészet kutatási irodája veszélyeztetett korallzátonyokat figyelő medúzarobotokat printelt. A holdmedúzáról mintázott botok (jellybot) testüknél keskenyebb területeken is úgy tudnak úszni, hogy semmivel nem útköznek össze, és nem is veszélyeztetnek semmit.

A tengeri világ kutatóinak mindig komoly kihívást jelentett törékeny környezetek, például korallzátonyok tanulmányozása. A pár év alatt népszerűvé és fontos trenddé vált a halakról és más tengeri állatokról mintázott puha robotika (soft robotics) sokat segíthet nekik.

3dnyomtatas_jellyfish.jpg

A medúzák különösen, mert remekül úsznak.

Előremozgásuk hatékonysága testük alakjuknak tudható be. Mozgásuk örvény-, evező-, lökhajtásszerű, szívó-/tapadókorongféle helyváltoztatás kombinációjából áll.

A szilikonból készült nyolc hidraulikus karral felszerelt robotot két centrifugaszivattyú irányítja. Ezek az eszközök centrifugális erővel gyorsítják fel a folyadék kifelé áramlását.

3dnyomtatas_jellyfish0.jpg

A robot körüli vizet a szilikongumi felfújására használják, amellyel a karokból úszócsapászerű mozgást váltanak ki. A szivattyúkat deaktiválják ilyenkor, és a karok természetes rugalmassága biztosítja a víz kiáramlását. A többi testrész enyhén felemelkedik, és létrejön a későbbi úszómozgás.

A különféle meghajtó-mechanizmusokat használó más konfigurációkkal ellentétben, az egyetemét úgy tervezték, hogy ne legyen szükség szelepekre, nagyobb térre, egyszerűbb legyen a kontroll, csökkenjenek a kiadások.

A kutatók öt medúzarobotot printeltek, aktuátoraikhoz szilikongumit használtak. Az aktuátorok nem egységesen kemények, paramétereik azért térnek el, hogy a meghajtás hatékonyságát teszteljék velük. Letesztelték azt is, hogy a gépek mennyire tudják összehúzni magukat keskeny résekben. Kiderült: átmérőjüknél szűkebb terekben is elboldogulnak.

Hamarosan környezeti szenzorokat integrálnak beléjük. Irányítóalgoritmusuk hang- és navigációs érzékelőket kap, amelyekkel még jobban tud majd úszni, észreveszi a lyukakat, és eldönti, képes-e áthaladni rajtuk.

Címkék: robot környezetvédelem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7914279991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása