HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Izraeli kutatók élő szívet nyomtattak

ferenck 2019.04.17. 08:00

A Tel-Aviv Egyetem kutatói igazi világszenzációt jelentettek be: első alkalommal sikerült erekkel rendelkező szívet printelni. A szívhez páciensek szövetét használták fel.

Az eddigi sikeres nyomatok csak véredények nélküli, egyszerű szöveteket tartalmaztak. A mostani tökéletesen megegyezik egy páciens immunológiai, sejttani, biokémiai és anatómiai tulajdonságaival.

„Ez az első alkalom, hogy valakik valahol sikeresen megterveztek és kinyomtattak egy komplett szívet, tele sejtekkel, erekkel, kamrákkal és üregekkel” – magyarázza a kutatást vezető Tal Dvir professzor.

3dnyomtatas_sziv.jpg

A páciensek zsírszöveteivel végzett biopszia, szövetek testből történő eltávolítása után a különböző sejtanyagokat elkülönítették egymástól. A sejteket újraprogramozták, hogy a szívsejtektől különböző, pluripotens őssejtekké váljanak. Eközben a sejten kívüli makromolekulák, például kollagének és glikofehérjék háromdimenziós hálózatát (mátrixát) személyre szabott, „nyomtatótintaként” funkcionáló hidrogéllé dolgozták át.

Az elkülönített sejteket összekeverték a biotintával, majd páciens-specifikus, az immunrendszerrel kompatibilis szívdarabokat, s végül egy teljes szívet nyomtattak, erekkel, mindennel.

A nyomtatás 3-4 óra hosszat tartott.

„A szív emberi sejtekből és páciens-specifikus biológiai anyagokból készült. Ezek a cukorból és fehérjéből álló anyagok bonyolult szövetmodellek nyomtatásához használhatók fel. Munkánk bemutatja a személyre szabott szövettervezés és szervátültetés jövőbeli lehetőségeit” – nyilatkozta Dvir.

A jelenlegi nyomtatott szív kb. akkora, mint egy nyúlé. Egyelőre ki kell várni, hogy „beérjen”, hogy a sejtek maradjanak életben, és hogy életnagyságú szervvé növekedjen.  A folyamat nagyjából egy hónapig tarthat, utána állatokon (nyulakon, patkányokon) tesztelik a nyomtatott szívet.

A kutatók bizakodnak, hogy egy-két éven belül elvégzik a teszteket. Szerintük tíz éven belül a világ legjobb kórházaiban lesznek szervnyomtatók, és a szív- stb. printelés rutinmunkává válik.

Címkék: orvosi bioprinting

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8414765558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2019.04.17. 22:18:59

Hasonlókat sokan ígértek már, aztán nem lett belőle semmi. Szerintem érdemes az ilyen híreket óvatosan fogadni.

hegecz25 2019.04.18. 01:38:34

@Sir Galahad: egyetertek.
Ez a modell semmivel nem masabb mint az eddigiek, ott is sejteket nyomtattak valamilyen extracellularis matrixba.
Az igazi szenzaciokat altalaban valamelyik top tudomanyos folyoiratban jelentetik meg eloszor, aztan nyilatkoznak a sajtonak, nem pedig forditva.
A szivnel nagyon megbonyolitja a dolgot, hogy nemcsak pitvarokat, kamrakat, meg ereket kell nyomtatni, hanem billentyuket, es ami sokkal nehezebb, igeruletvezeto nyalabokat is, bele a pitvarok/kamrak falaba. Ez biztositana, hogy a sziv koordinaltan huzodjon ossze. Osszehuzodasrol azonban itt szo sem volt, gyakorlatilag nyomtattak egy 2 dollaros kinai muanyag szivet, csak ez sejtekbol volt.

kvadrillio 2019.04.18. 07:22:45

ORBÁN FIZETŐS EGÉSZSÉGÜGYET CSINÁLT ! USÁBAN MÁR PORNÓT IS ÉLVEZNEK A PACIENSEKKEL AZ ORVOSOK.....AVAGY HOVA FEJLŐDHET NÁLUNK A NYUGATRÓL ÁTVETT FIZETŐS EGÉSZSÉGÜGY !!!!! BAZDMEGORBÁN !
Kábítószeres bulikat tartott a lakásán

A visszaélések ügyében hónapok óta tartott a nyomozás, a Szövetségi Nyomozó Irodán (FBI) belül külön csoportot hoztak létre a szerteágazó vizsgálatokra. Tennessee államban például vádat emeltek egy magát "rocky dokinak" becéző és ekként ismertté vált orvos ellen, aki több százezer, opiát tartalmú gyógyszert, feszültségoldót és nyugtatót írt fel szexuális ellentételezésért.

Alabamában az egyik orvos a vádirat szerint a magánrendelőjében kifejezetten prostituált páciensekre "szakosodott", és kábítószeres partikat rendezett velük a lakásán. Több orvos ellen az a vád, hogy előre aláírt, üres recepteket adtak ki pénz ellenében vagy előzetes vizsgálat nélkül, kérésre írtak fel kábítószer tartalmú gyógyszereket.

A nyomozás adatai szerint a vádlottak több mint 32 millió, függőséget okozó kábítószeres pirulát írtak fel egy év alatt. Sok orvos elszámolta a költségeket a két állami egészségügyi programnál, a szegényeket segítő Medicaid és az idősekről gondoskodó Medicare-nél is.

"Amikor egészségügyi szakemberek kábítószer-kereskedőként viselkednek, akkor az igazságügyi minisztérium kábítószer-kereskedőként fogja kezelni őket" - nyilatkozta Brian Benczkowski, az egészségügyi tárca bűnügyekkel foglalkozó részlegének vezetője a The Wall Street Journal című lapnak.

PFÚJJJJJ ! HOVA PÖKJEK !
süti beállítások módosítása