HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott elemek motorokhoz

ferenck 2019.08.12. 08:00

A szilárdtest elemek abban különböznek a szabvány lítium-ion elemektől, hogy a folyékony vagy polimer gél elektroliteket szilárd halmazállapotúakkal helyettesítik. E változtatás miatt kisebbek, nagyobb a kapacitásuk, biztonságosabb a használatuk.

Sok előnyös tulajdonságuk miatt vezető autógyártó vállalatok, például a Toyota, a BMW és a Honda hasonló megoldásokon dolgozik elektromos autóikhoz.

3dnyomtatas_motorelemek.jpg

A 2016-ban alapított kaliforniai KeraCel saját 3D nyomtatóeljárással készült szilárdtest elemet fejleszt. Kerámiával dolgoznak, és mivel kerámiarétegeik döbbenetesen vékonyak, kevesebb az inaktív anyag, nő a potenciális energiasűrűség.

Az eredmény: a KeraCel elemei feleannyi költségért kétszer annyi energiát termelnek, mint lítium-ion rokonaik. A 3D nyomtatás lehetővé teszi még, hogy bármilyen formában gyárthatnak elemeket, amellyel jelentősen bővül az alkalmazási kör.

A japán gépjármű-alkatrészgyártó Musahi Seimitsu Industry bejelentette: a nyomtatott szilárdtest elemek fejlődését felgyorsítandó, stratégiai partnerségre lépett a KeraCellel. A partnerség részeként be is fektetett az elemgyártó cégbe, hogy mihamarabb megvalósuljon a nagyvolumenű gyártás.

3dnyomtatas_motorelemek0.jpg

A két fél elsősorban a motoriparra fókuszál, utána pedig a teljesebb gépjármű-szektorra alkalmaznák a technológiát. Mindketten a környezetbarát, fenntartható energia és növekedés szellemében tevékenykednek.

Az együttműködés időzítése is jó, hiszen a klímakatasztrófa árnyékában az autógyártókra egyre nagyobb nyomás nehezedik a széndioxid-lábnyom csökkentése miatt.

A szilárdtest elemgyártás többféle módszerével próbálkoznak világszerte.

2018-ban a Carnegie Mellon Egyetem (CMU) és a Missouri Állami Tudomány és Technológia Egyetem kutatói 3D nyomtatással állítottak elő nagykapacitású lítium-ion elemeket. Sokan a hordozható elektronikus készülékeket forradalmasító megoldást láttak bennük. A Texasi Állami Egyetem és a Duke Egyetem szintén 3DP-vel és PLA nyomtatószálakkal újított, és dolgozott ki a lítium-ion elemeket viselhető (wearable) technológiákba integráló eljárást.

Az amerikai Lawrence Berkeley Nemzeti Laborban szintén fontos kísérleteket végeznek ezen a területen, idén például egy teljesen folyékony eszközt printeltek.

Címkék: motor elem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2015001560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása