HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott áramkör a Nemzetközi Űrállomáson

ferenck 2021.03.18. 08:00

A 2019-ben alapított floridai L3Harris Technologies az 1895-ben indult Harris Automatic Press Company folytatása – és az L3 Technologies vállalattal történt fúziójának terméke –, de a dátumoknál sokkal fontosabb, hogy védelmi ipari beszállítóként és információtechnológia-szolgáltatóként „command and control” (C2) rendszereket, vezeték nélküli megoldásokat, rádióeljárásokat, repüléstechnikai szerkezeteket, földi és űrantennákat, tehát legmodernebb hírközlési eszközöket, eljárásokat fejleszt.

Ügyfelei között a katonai és a kereskedelmi szektor képviselői egyaránt megtalálhatók. A megfigyelő technológiák, a mikrohullámú hadászati eszközök és az elektronikus hadviselés a vállalat specialitása. Mindezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a földkerekség hatodik legnagyobb védelemtechnológiai cégéről van szó.

3dnyomtatas_aramkor_1.jpg

Rádiófrekvenciás (RF) áramkörüket és több nyomtatott anyagminta-tömbjüket hamarosan a világűrbe, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) küldik. A printelést az űrbeli viszonyokra fejlesztett Dragonfly gépen végezték, most pedig azzal kísérleteznek, hogy a nyomtatott anyagok alkalmasak-e RF-alkalmazásokra.

Az áramkört az Űrállomáson kívül, tehát szélsőséges környezeti viszonyok között fogják működtetni, és egyben tesztelni a tartósságát, s persze azt is, hogy mennyire masszívak ezek az anyagok. Ha sikerrel járnak, a jövőben kisebb műholdakon alkalmazhatják, illetve űrmissziókban is hasznosíthatják.

„Az additív gyártás kritikus szerepet játszik kicsi és nanoméretű műholdas alkalmazások fejlesztésében. A 3DP a kutatás, a tervezés és a gyártás szinte minden aspektusát érinti. A kísérlet célja, hogy űrkörnyezetben teszteljünk egy nyomtatott integrált kommunikációs áramkört, és elemezzük az anyagok RF-tulajdonságait” – nyilatkozta Arthur C. Paolella, az L3Harris vezető tudósa.

Sok műhold használ rádiófrekvenciás kommunikációs rendszert, a Nemzetközi Űrállomás viszont a legideálisabb környezet annak eldöntésére, hogy a 3DP technológiák mennyire működőképesek a világűrben. A kísérlet hat hónapig tart, az áramkört utána hozzák vissza a Földre.

Címkék: jövő űrkutatás műhold áramkör Nemzetközi Űrállomás nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3316465788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása