HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Az Audi és a nyomtatógyártó EOS együttműködésével jól járt az autóipar

ferenck 2021.03.22. 08:00

A hagyományosról az additív gyártásra történő átállás több szempontból kedvez az autóiparnak.

A szerszámokat házon belül elkészíthetik, ami gyorsabb, rugalmasabb, hatékonyabb, és a velük létrehozott termék is egyedibbre alakítható ki. Pótalkatrészek előállítására szintén hasznos technológia, különösen, ha azokat már nem gyártják szériában. De a 3DP nagyon komplex, alkatrész-specifikus hűtési csatornák integrálására is lehetőséget ad.

Az autóiparban az EOS M 400 gépe az egyik legnépszerűbb 3D nyomtató, az Audi is előszeretettel használja. A Volkswagen Csoporthoz tartozó gyártó évek óta alkalmazza a 3DP-t, prototípusokat építenek, kiegészítő alkatrészeket, szerszámokat gyártanak vele. A cég elemzőközpontjában a műanyag-nyomtatással például egy ideje a gyártási folyamat szerves részeként számolnak.

3dnyomtatas_audieos.jpg

A fémnyomtató-központ 2017-ben, a bajorországi Ingolstadtban nyílt meg. Kezdetben pótalkatrészekre összpontosítottak, de az SLM (szelektív lézeres olvasztás) – lényegében lézeres porágy-fúzió – eljárással ma már más alkatrészeket és szerszámokat is printelnek. Ezekhez van szükségük az M 400-asokra. Az EOS gépeinek köszönhetik, hogy pótalkatrészekhez egyáltalán nem használnak hagyományos gyártóeljárásokat, például fröccsöntést.

Az együttműködés gyümölcsöző, a fémnyomtató-központtal kapcsolatban eleve az EOS adott tanácsot az Audinak. Azóta több mint százezer alkatrészt nyomtattak fémporból, amelyeket különböző modellekbe építettek. A technológiával fokozatosan jutott el addig, hogy sorozatgyártásnál is figyelembe vegyék.

Most bővíteni fogják az alkalmazások körét, ráadásul mindkét cég úgy gondolja, hogy a 3D nyomtatás a jövő elektromos autóinak gyártásában is nagyon komoly szerepet játszhat.

„Az EOS kezdeti minősítésétől az egész folyamatlánc belső fejlesztéséig és finomításán át egy új gyártási módszer szabványosításáig, most aratjuk le az évekig tartó fejlődés gyümölcseit. Amikor a hagyományos módszerek elérik a határukat, additív gyártást használunk. Így felelünk meg a minőségi szabványoknak és a gyártási időnek” – nyilatkozta Matthias Herker, a fémnyomtatás-központ technikai termékmenedzsere.

Címkék: trendek autó EOS Audi fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2516471040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása