Pénzügy

Még tovább emelkedik a cigaretta és a sodort dohány ára

Jövő év végére könnyen összejöhet a dobozonkénti 200 forintos drágulás a cigarettapiacon, és az a dohányosoknak nem nagy boldogság, hogy a háromlépcsős jövedékiadó-emelés mellé dobozonként +1 szál cigit is kapnak majd.

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének elnöke, a hódmezővásárhelyi Contiental dohánycég vezetője, Sánta János a hvg.hu kérdésére elmondta: a háromlépcsős adóemelés egyelőre várhatóan nem visz majd nagyobb léptékű áremelési kényszert a rendszerbe. Sánta János szerint év végéig a drágulás várhatóan nem lesz több 20-30 forintnál a cigaretta és 60-80 forintnál a fogyasztási dohány esetében, de jövő év végére ennek többszörösét is borítékolni lehet.

Nagyot drágul a cigaretta

A Marlboro Fine Touch 1070 forintba kerül jelenleg, a Flavor Note és a kék Dunhill 1130-ba, a Marboro Light és Gold 1120 forintba. Csütörtöktől még nem biztos, hogy drágább lesz a cigi, de mivel szeptember 1-től más jövedéki adóztatási forma vonatkozik rá (és a sodort cigaretta alapanyagául szolgáló fogyasztási dohányra), akár heteken belül új árakhoz kell majd hozzászokniuk a dohányosoknak.

Az eredeti elképzelés szerint az 1000 forintos átlagár 2017. december végére legalább 300 forinttal több lett volna volna, ezt azonban  – mondta Sánta – sikerült szakmai érvekkel levetetni a kormányzati napirendről.

A már tavaly ősszel előkerült drasztikus áremelési kényszer oka legalább annyira brüsszeli, mint budapesti eredetű. Előbbin azt kell érteni, hogy a cigaretta jövedéki adójának megállapításakor az EU irányelveket ad meg, melyeket a tagországok kötelesek beépíteni jogrendjükbe. A tételes jövedéki adószint 64 euró / 1000 szál körüli értéken áll jelenleg, a 60 százalék helyett pedig 57-ig jutottunk. E helyzetből nincs olyan megoldás, amellyel a szabályozás jelentős áremelkedés nélkül lenne egyensúlyba hozható a brüsszeli elvárásokkal.

Magyarországon jelenleg egy doboz cigaretta bolti árának alig 10-10,5 százaléka az, ami a gyártót illeti. Ebben a cigarettagyártás alapanyagára és gyártási költségek mellett minimális haszon lehetősége rejlik. A kiskereskedők haszonkulcsa 10 százalék, a dohányellátóé 2-2,5 százalék, az általános forgalmi adó 21,26 százalék, a jövedéki adó pedig 55-57 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik