Közélet

75 milliárdért újít fel 31 kilométernyi vasutat Mészáros Lőrinc

74,9 milliárd forintos vasút építési munkát vitt el Mészáros Lőrinc R-Kord cége. A V-Híd Építő Zrt.-vel közösen újíthatják fel a Püspökladány-Ebes 31 km-es szakaszt, olvasható a kiírt közbeszerzés részleteiben.

A V-Híd többségi tulajdonosa az A-Group Investment Kft.-n keresztül Apáthy Endre, ő pedig korábban Simicska Lajossal nyert hasonló közbeszerzéseket, de az oligarcha, miután összeveszett Orbán Viktorral, korábbi kollégiumi szobatársával, kiesett a pikszisből.

Mészároséknak 60 km/h sebességű és 225 kN tengelyterhelésű közlekedésre alkalmas pályát kell kiépíteniük a nem egészen 32 kilométeres szakaszon és korszerűsíteniük kell a vasútállomások teljes vágányhálózatát is.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy 55 centi magasságú állomási peronokat kell építeniük, aluljárókat, lifteket és biztosítaniuk kell az akadálymentes közlekedést is. Lesz dolguk a térvilágítással is, zajvédő falakkal, parkolókkal, buszmegállókkal.

A projekt eredetileg becsült értéke 69,1 milliárd volt, de Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. végül Mészárosék 74,9 milliárdos ajánlatát fogadta el.

Mészáros nagybevásárlást tart mostanában. De amíg más tejet, kenyeret, zöldséget, húst, mosóport, babkonzervet és WC-papírt ír fel a listára, ő kézilabdacsapatot, hoteleket, Balatont vesz mostanában.

(K-Monitor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik