Közélet

Civil törvény: az Amnesty nem regisztrál, bíróságra mennek

Az Amnesty International Magyarország nem fog eleget tenni „A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” elnevezésű törvény előírásainak (röviden: civil törvény), és megtagadja a külföldről támogatott szervezetként való regisztrációt. A döntést az Amnesty International Magyarország egyesület tagjai hozták meg a tegnapi rendkívüli közgyűlésükön.

Nem teszünk eleget a jogsértő törvény előírásainak, és minden lehetséges törvényes lehetőségünket ki fogjuk használni, hogy az igazunknak érvényt szerezzünk. Ellentétben a kormánnyal, mi hiszünk a transzparens és demokratikus döntéshozatalban, ezért a törvény elfogadása után az egyesület elnöksége azonnal összehívott egy rendkívüli közgyűlést, hogy a tagság személyesen dönthessen a kérdésben, mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Az alapvető emberi jogokat – köztük az egyesüléshez és személyes adatok védelméhez való jogot – sértő törvénnyel szemben alkotmányjogi panasszal élnek az Alkotmánybíróságon, és beadvánnyal fordulnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához is.

Ezzel egy időben az Amnesty bejelentette, hogy kilép a kormány Emberi Jogi Munkacsoportjából, amelynek 2012 óta voltak a tagjai. „A Norvég Civil Támogatási Alap körül kialakult kormányzati lejáratókampány idején – amikor több civil szervezet is otthagyta a fórumot – még azon az állásponton voltunk, hogy maradnunk kell, mert minden esélyt meg kell ragadni, hogy egyeztetni tudjunk a döntéshozókkal. Azóta sajnos teljesen világossá vált, hogy a magyar kormány nem kíván normális szakmai párbeszédet fenntartani a független magyar civilekkel, sőt kifejezetten abban érdekelt, hogy ezek a szervezetek eltűnjenek, ezért a továbbiakban nem veszünk részt a Munkacsoportban. Borzasztóan szomorú, hogy így kellett döntenünk.”

Elkötelezettek abban, hogy folytatják a magyarországi munkájukat ugyanakkor.

Később reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ is. Ezt:

Magyarországon a Soros-szervezeteknek is be kell tartaniuk a törvényeket.

(via Amnesty közlemény)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik