Nagyvilág

Terror Barcelonában: 13 halott, a tettest elkapták

  • Csütörtök késő délután egy fehér furgon robogott végig a barcelonai sétálóutcán, a La Ramblán. A kisteherautó embereket gázolt el eközben.
  • Jelenleg 13 halottról és 88 sérültről tudni. Magyar áldozatról nem tudni.
  • A gázoló otthagyta a furgont, sokáig keresték a rendőrök, akik lezárták a környéket. Végül este 8 óra után nem sokkal találtak rá.
  • Az első hírek szerint egy Driss Oukabir nevű férfi lehet az elkövető. Az még nem világos, köthető-e bármely terrorszervezethez.
  • Eközben fegyveresek behatoltak egy közeli étterembe is, bár egészen homályos információk érkeztek eddig innen.
  • Egy terroristát késő este agyonlőttek még a rendőrök a városban.
  • Találtak még egy furgont egy elővárosban, ezzel akarhatott elmenekülni a támadó, esetleges társaival, akik közül egy főt elfogtak itt.

Egy Fiat kisteherautó hajtott a tömegbe Barcelona egyik turisztikailag kiemelt sétálóutcáján, a La Ramblán – írja a BBC News. A belügyminisztérium szerint 13 halottja és 88 sérültje van a történteknek, de később a rendőrség pontosított egy halottra. A videón az összetört elejű fehér furgont kell keresni, ez 530 méteren keresztül haladt a gyalogúton. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára. Helyszíni fotókért ide kattintson!

A legfrissebb hivatalos tájékoztatás több mint húsz országból vannak áldozatai a merényletnek. Magyar áldozatról nem tudni.

Spanyolokon kívül franciák, németek, hollandok, argentinok, venezuelaiak, belgiumiak, peruiak, írek, kubaiak, görögök, macedónok, britek, osztrákok, pakisztániak, tajvaniak, kanadaiak, ecuadoriak, amerikaiak, kuvaitiak, törökök és kínaiak is vannak az áldozatok között.

A rendőrség “masszív ütközésről” beszél és azt kéri megafonon, mindenki maradjon távol a Placa Catalunya nevű tértől. A környék metró- és vasúti állomásait lezárták az El País szerint. Az emberek a környékbeli kávézókban és üzletekben kerestek menedéket. Egy rendőrségi szóvivő szerint egy kábítószercsempész menekült követte el a gázolást, ő gyalog hagyta el a helyszínt, jelenleg is keresik. A leírás szerint 170 centi magas, fehér-kék csíkos pólót viselt a támadáskor. A Cadena Ser rádió szerint a kocsiban egy spanyol személyi igazolványt találtak arab névvel, valamint egy másik, a támadáshoz kapcsolódó kocsit Vic városában. Ezzel menekültek volna tovább, ha sikerül elszökni a belvárosból. Itt elfogtak egy embert, aki nem a merénylő.

Úgy tudni, egy Driss Oukabir nevű férfi a gyanúsított, aki Barcelona elővárosában, Santa Perpetua de la Mogodában bérelte a kisteherautót. A 28 éves férfi francia állampolgár, de marokkói származású és bejelentett lakcíme is volt Spanyolországban.

Forrás: El País

A hírek szerint két felfegyverzett ember közben behatolt egy Tallers utcai, Luna de Estambul nevű török étterembe, meg nem erősített hírek szerint elbarikádozták magukat – írja a Reuters. A rendőrök jelenleg is tárgyalnak velük. Az Independent azt írja, a gázoló nincs a túszejtők között. Egy videón, ami a Twitteren terjed, látható, ahogy a rendőrök elvezetnek valakit, aki a felirat szerint a gyanúsított. Később a közszolgálati RTVE tévé is beszámolt egy őrizetbe vételről, amit aztán a rendőrség is megerősített.

Magát a gázolót foghatták el a rendőrök.

Közben friss információ érkezett arról, hogy Sant Just Desvernben lövöldözés volt, a rendőrök agyonlőttek egy menekülő terroristát. Összességében tehát úgy tűnik a zavaros hírek alapján, hogy két főt elfogtak, egyet lelőttek a katalán rendőrök.

A hatóságok terrortámadásként kezelik a történteket a Sky News szerint, a hatóságokkal pedig Mariano Rajoy miniszterelnök is felvette a kapcsolatot.

A barcelonai főkonzulátushoz csütörtök estig nem érkezett jelentés magyar érintettségről a barcelonai terrortámadással kapcsolatban, egy magyar jelentkezett tájékoztatásért – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). Egyébként a magyar külügy mellett a világ több vezetője is elítélte a történteket, sőt Donald Trump amerikai elnök a maga korlátolt módján egyből közölte, hogy John Pershing egykori amerikai tábornok módszerét kéne követni, ahogy ő leszámolt a terroristákkal. Pershing a mondák szerint a muszlimok által tisztátalannak tartott disznók vérével átitatott golyókat használt, amikor kivégeztette a fülöp-szigeteki muzulmán felkelőket.

A hosszú, piros nyíl a gázoló furgon útját jelöli, a fenti kövér nyíl az éttermi túszdráma helyszínét. Forrás: Google Maps

Egy szemtanú a 24.hu-nak is beszélt az átéltekről, a sikoltozó emberekről és a mögöttük robogó furgonról. A húszéves, egy Starbucks kávézóban elbújt Marc Esparcia így elevenítette fel a történteket a BBC-nek:

Egy nagy hang volt és aztán mindenki fedezékbe rohant. Egy csomó ember volt, sok család, ez az egyik leglátogatottabb hely Barcelonában. Szerintem sok embert elütöttek. Ez szörnyű, pánik volt. Iszonyú.

A város leghíresebb exportcikke, az FC Barcelona focicsapata is együttérzését fejezte ki a Twitteren az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.

Ha tényleg szándékos volt a gázolás, akkor a tettesek puha célpontot választottak: a Rambla több mint egy kilométer hosszan húzódik a tengerparti Kolumbusz-szobortól a Placa Catalunyáig, rengeteg turista keresi fel évről évre. Tele van árusokkal, kissé piacjellege is van, az épületek tövében pedig vendéglátóhelyek sorakoznak. Az önkormányzat nemrég a forgalmat is szabályozta, vagyis inkább csökkentette, pont a sok gyalogos miatt. A furgont egyébként épp egy újságosbódé állította meg.

A gázolás az új robbantás

Mindenesetre az utóbbi másfél évben összeurópai félelemmé vált a radikálisok legegyszerűbb támadási módszere: járművekkel gázolni embereket. A legdurvább ilyen eset tavaly nyáron történt a franciaországi Nizzában, ahol 87-en haltak meg a teherautóval gázoló merénylővel együtt. Télen az egyik berlini karácsonyi vásáron ment végig egy támadó, itt 11-en haltak meg, valamint a kamion korábban kivégzett lengyel sofőrje. Azóta Londonban is volt két ilyen támadás is: előbb a hat halottat követelő westminsteri támadás márciusban, majd június elején a 11 halottal járó London Bridge-i gázolás és késelés.

Spanyolországban hosszú évek óta nem történt súlyos terrortámadás. Az ország egyik legsúlyosabb merényletét 2004. március 11-én követték el a madridi elővárosi vonatokon, ahol hátizsákba rejtett bombákat hoztak működésbe. Az al-Kaida támadásában 192 ember vesztette életét, 2050 fő pedig megsebesült. Azóta csak a baszk szeparatisták azóta leszerelt katonai szárnya, az ETA követett el kisebb robbantásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik