Üzleti tippek

Orbán Viktor: sportnemzet vagyunk, nem állunk le a stadionépítésekkel

Az új turizmusfejlesztési stratégia kapcsán beszélt a sportlétesítményekről, az egészségturizmusról, 100 ezer új munkahelyről 2030-ig. Utóbbira 825 milliárd forintnyi stratégiai fejlesztési forrás áll rendelkezésre.

A magyar kormány egy több száz milliárd forintos, átfogó turizmusfejlesztési stratégia keretében a jelenlegi 360 ezerről 450 ezerre szeretné bővíteni az ágazatban dolgozók számát, emellett pedig a szektor GDP-hez való hozzájárulását 10 százalékról 16 százalékra növelné, mondta Orbán Viktor a Turizmus Summit 2017 konferencián.

Ezt a célt szolgálja az az összesen mintegy 825 milliárd forintnyi stratégiai fejlesztési forrás, ami 2030-ig rendelkezésre áll.

A miniszterelnök három fő irányvonalat nevezett meg, amelyek mentén a szektor fejlesztése történik majd:

  • Sportnemzet vagyunk, ezért a sportesemények rendezéséhez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztéseket folytatni kell. Véleménye szerint sportrendezési nagyhatalommá váltunk, és a jövőben is folytatni fogjuk az ilyen irányú törekvéseinket.
  • Kulturális gyökerünk bizonyítékainak megőrzése és felújítása szintén kulcsfontosságú a turizmus jövője szempontjából.
  • Kiemelt szerepet kap az egészségturizmus is, hiszen egyre jobban felértékelődnek az ehhez kapcsolódó szolgáltatások. (Itt feltehetően a magyar pénztárcának drága magánklinikai szolgáltatásokra gondolhatott, amelyek a nyugat-európaiak számára kitűnő ár-érték arányúak.)

Azt is mondta: a kormányzati gondolkodásban a turizmus nem csak pénzkereseti forrás, vagy a magyar gazdaság saját erején felül teljesítő ágazata, hanem a hazaszeretet egyik formája, ami misszió.

(MTI/Portfólió)

Kiemelt kép: Europress / NurPhoto / Mateusz Wlodarczyk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik