Foci

Bölöni: Belőlünk, magyarokból hiányzik az alázat

Terjedelmes interjút közölt a Nemzeti Sport a jelenleg a legrégebbi belga klubnál, a bajnokságban harmadik helyen álló Antwerpnél dolgozó Bölöni Lászlóval, aki szokásához híven őszintén elmondta a véleményét a magyar futballról. Bölöni azt mondja, képtelen felfedezni a markáns szakmai koncepciót a magyar labdarúgásban, dicsérte viszont Csányi Sándor MLSZ-elnököt, hozzátéve, akik az elnököt körülveszik a szövetségben, nem tudják, mit kellene tenni.

Ma egy markáns jövőképpel rendelkező szakmai igazgató megtalálása fontosabb lenne, mint az, hogy ki legyen a szövetségi kapitány. (…) A magyar futball sorsa nem a szövetségi kapitány személyén múlik. Mélyen, az alapoknál lenne szükség változtatásra”

– nyilatkozta Bölöni, aki nem érti, miért kellett az utánpótlást is német edzők kezébe adni, akik nem is beszélnek magyarul.

Sokat elmond a hazai viszonyokról, hogy a Nancynál, Sportingnál, Monacónál, Standard Liégenél dolgozó Bölönit mindössze egy magyar edző látogatta meg eddig, az a Szentes Lázár, aki itthon leginkább nehezen kezelhető stílusával keltett feltűnést. Bölöni szerint a magyar fociban arról sosem esik szó, hogyan kellene dolgozni, miközben belga klubjánál, úgy kell visszafognia a játékosait, vagy az elszántságukat a helyes mederbe terelni, hogy ne csak keményen, de okosan is eddzenek.

“Azt érzem, hogy belőlünk, magyarokból hiányzik az alázat. Az ember leáll beszélgetni egy futballistával, s az úgy nyomja a szöveget, hogy tátva marad a szám. ‘Most azért nem játszom három hónapig, mert meghúzódtam, mondja, s jobban tudja, mi lehet a lovaglóizmával, mint az orvosok. Ahelyett, hogy végre egy egyeneset rúgna a labdába.

Én Gulácsi Péter helyében biztosan nem kérek bocsánatot a svájci potya gólért. Inkább összeszorítom a fogam, s teszem a dolgom tovább. Szó se róla, korrekt volt, hogy megkövette a szurkolókat, csakhogy a hiba benne van a futballban. S amikor a csatár mellé lő ziccerben? Ő is kérjen minden alkalommal bocsánatot?”

– tette fel a kérdést Bölöni.

Az erdélyi szakember úgy érzi, ő már nem lesz magyar kapitány, mert bár kapott korábban ajánlatot az MLSZ-től, neki akkoriban hét számjegyű fizetése volt egy katari csapatnál, és így halogatta a válaszadást Csányinak, aki az időhúzást személyes sértésnek vette. “Engem mindig az vezérel, hogy ahol dolgozom, valami hasznosat hagyjak magam után. A magyar futballra van rálátásom, tudom, hogy akadnak problémák, de azt is tudom, hogy a megfelelő emberekkel összefogva – s Csányi Sándor ebben a tekintetben feltétlenül jó partner lett volna – megoldásokat is lehetett volna találni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik