Belföld

Már kapható a népszabis Fedél Nélkül

Csütörtöktől kapható a Fedél Nélkül különleges, népszabadságos száma. A múlt évben 37 ezer példány kelt el a hajléktalanok lapjából, miután az otthont adott az október 8-án megszüntetett Népszabadság szerkesztőség nélkül maradt újságírói által írt szövegeknek. Az idén első körben 17 500 darabot nyomtattak az október 23-a előtti, ünnepi kiadásból.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A Fedél Nélkül ezúttal amolyan dupla számmal jelentkezik, a szokásos 12 oldalas terjedelem további 12 oldallal egészül ki. A szerzők között ott van a Népszabadság történetének több ismert publicistája Tamás Ervintől Uj Péterig, Nagy N. Pétertől Tóth Ákosig, Krajczár Gyulától Révész Sándorig. A plusz költségeket a Népszabadság Egyesület, valamint az egykori szerkesztőség kollektívája állta,

minden bevétel a hajléktalan árusoknál marad.

A jótékonysági akcióval a Népszabadság egykori szerkesztősége támogatni szeretné a hajléktalanokat, egyúttal emlékeztet a lap egy évvel ezelőtti kivégzésére is. Hogy minél többen vegyenek részt az akcióban, az otthontalanok minél többet kereshessenek, hogy könnyebbé válják számukra az ősz túlélése, az újságírók arra kérik a vásárlókat, fotózzák le magukat a megvásárolt Fedél Nélküllel, és posztolják a képet a Facebookra, így hírt adva az akcióról.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Gergely Márton, a Népszabadság egykori főszerkesztő-helyettes, a Fedél Nélkül népszabis részének szerkesztője azt mondta, azért tartotta fontosnak, hogy az idén is együttműködjenek a Fedél Nélküllel, mert abban bízik, ebből hagyomány lehet. „Fontos volt, hogy megnyissuk ezt a kiadványt azok előtt, akik 2016. október 8-án csak távolból gyászolták a lapot, mert már nem voltak állományban, de részük volt abban, hogy a Népszabi olyan intézmény legyen, amit a hatalom nem tűr el” – mondta Gergely. Olyan sokszínű lett a 12 oldal, ami bizonyítja, milyen heterogén és toleráns műhely volt ez a lap – tette hozzá.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik