Belföld

Több tízezer tanórát csak a túlóráztatással tudnak megoldani az iskolák

Országszerte akár harmincezer olyan tanóra is lehet, amiket az iskolák csak helyettesítéssel tudnak megtartani – derült ki a Klebersberg Központ Népszavának elküldött adataiból.

A Fidesz szerint a pedagógusok számíthatnak a kormány támogatására
Sőt mi több, ma a létbizonytalanság helyett kiszámíthatóság jellemzi az oktatást.

A válasz szerint

a pedagógusok közel 1300 státusznyi tanórát látnak el túlórában,

viszont az intézményfenntartó szerint ebben semmi szokatlan nincsen, hisz ez így működik évtizedek óta.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy egy pedagógus heti óraszáma 22 és 26 óra között van, vagyis ha 22 órával szorozzuk meg az 1300-at, akkor az 28 600 tanóra, amit csak helyettesítéssel lehet megtartani, 26 órával számolva ez 33 800. Ennyit helyettesítenek hetente, nagyrészt úgy, hogy a túlórát nem fizetik ki nekik.

Egy pécsváradi általános iskolába eközben már olyan tanárt is felvennének, akinek még ugyan nincs képesítése, de legalább egy évet elvégzett a tanárképzőn. Egy sarkadi iskolából azt írták: “bármely szakos tanár hiányzik, vagy olyan tanító, aki 5-6. osztályban is taníthat matematikát. Nincs német, angol szakos pedagógus sem, hárman, túlórában oldjuk meg a szakos tanítást, ezt viszont nem bírjuk sokáig”.

A magyar iskola jelenleg nincs fejleszthető állapotban
Az oktatáskutató már évek óta pánikban van, az alternatív iskola igazgatója pedig abban sem biztos, hogy egyáltalán szükség van iskolákra.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke arra figyelmeztetett, hogy régebben egyrészt a túlórát megfizették, másrészt a pedagógusok óraszáma, és így a túlórák aránya is alacsonyabb volt.Az 1990-es évek első felében heti 18 órát tanítottak a pedagógusok, majd ez 20-22 órára emelkedett, ma pedig van olyan pedagógus, aki a túlórák miatt 30-31 órát tart meg egy héten.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik