Gazdaság

A kocsmák fele nem fizet éjfél után a bulinegyedben

A felügyeleti díjat még 2013 nyarán vezették be, hogy a Budapest belvárosában, világörökségi területeken működő, alkoholt áruló helyek fizessenek éjfél után. Mint korábban megírtuk, a magas várakozások ellenére tavaly nem egész 11 millió forintot szedett be a VII. kerület.

Az adatok ismeretében rákérdeztünk, hogy hány hely fizetett, az önkormányzattól kapott válaszból pedig kiderült, hogy a bulinegyedben – ugyanis Belső-Erzsébetváros jelentős része tartozik a világörökségi védőövezethez

összesen 165 hely köteles a díj fizetésére, de közel a fele nem tesz eleget a kötelezettségének. 

Az önkormányzat közleménye szerint megteszik a szükséges lépéseket, a fokozatosság elvét betartva a kerület a természetes személyeket maximum 150 ezer forintra, a jogi személyeket maximum egymillió forintra büntetheti. A bírság ráadásul ismételhető.

Súlyos milliárdok egy szétbarmolt városrészért
Összeszedtük, mit kis kell tudni a bulinegyed számairól. Jól jár-e az, aki lakást vesz a Kazinczy utca környékén, és megéri-e a lakóknak tűrniük a legénybúcsúsokat a hatalmas bevételért cserébe?

A felügyeleti díj eredetileg arra született, hogy levegye a kerület válláról az éjfél után is nyitva tartó helyek közvetve vagy közvetlenül okozott köztisztasági és közbiztonsági terheit. Vagyis a befolyó összeg egy részéből intézik a bulik után maradt szemét eltakarítását, illetve alkalmaznak járőrszolgálatot. Erzsébetváros 2016-ban majdnem 300 millió forintot költött takarításra, idén, a nyár közepéig pedig nem egészen 110 millió forintot.

Ehhez képest július 31-ig kicsivel több mint 7 millió forint bevétele származott a kerületnek a felügyeleti díjból. 

A kocsmaadót pedig minden olyan alkoholt áruló üzletnek kötelezően fizetnie kéne, amelyek éjjel is működnek. A kerület személyenként 20 forintot szed be minden nyitvatartási napon, ezt pedig a működési engedélyben rögzített befogadóképesség szerint számítják (ezt annyi bonyolítja, hogy az összeg nem haladhatja meg az üzlet éves korrigált iparűzési adóalapjának 0,5 százalékát).

A felügyeleti díj az éjfél után működő kocsmákra koncentrál, azonban a jogszabály érvényét vesztheti, ha a lakók az indítványozott kerületi szavazáson arra voksolnak, hogy a bulinegyedben minden hely zárjon be éjfélkor.

Döntöttek a bulinegyed sorsáról
Nem záratják be éjfélkor a kocsmákat, de itt még nincs vége. Népszavazás jöhet a bulinegyedről.

Borítókép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik