Belföld

A Posta megmagyarázta, miért nem kézbesít külföldi leveleket

postaládák (posta, postaláda, )
postaládák (posta, postaláda, )

Nem kapott felsőbb utasítást a Magyar Posta Zrt. arra, hogy ne kézbesítse a leveleket, vagy a nemzetközi küldeményeket a címzettek postaládájába.

A Zrt. pénteken kiadott közleményében cáfolta saját dolgozójának a sajtóban megjelent állításait, hogy annyi az Erzsébet-utalvány, hogy a leterheltség miatt nem tudnak más levelekkel foglalkozni.

A Posta szerint a munkatársai a hatályos jogszabályok alapján járnak el, amikor nem visznek bizonyos küldeményeket.

A Magyar Posta szerint a nemzetközi közönséges leveleket az alkalmazottai csak akkor kötelesek házhoz kézbesíteni, ha annak mérete nem haladja meg a levélszekrények bedobónyílásának méretét.

Erről egy áprilisban született kormányrendelet rendelkezik.

A Posta a 324×229×24 mm-nél nagyobb, közönséges küldemények címre kézbesítését mellőzheti, a postás ebben az esetben egy értesítőt dob a levélszekrénybe, hogy a küldemény mikor és hol vehető át.

A jogszabályi rendelkezést az indokolta, hogy a külföldről (főleg Távol-Keletről) érkező küldemények nagy része nem csomagként, hanem közönséges postai levélként érkezik (jellemzően ingyenes szállítási költség mellett), amelyet szabály szerint a levélszekrénybe kell bedobni a postásnak. Ugyanakkor ezek az árutartalmú küldemények sok esetben egyszerűen nem férnek bele a levélszekrényekbe, sőt gyakori, hogy a postás táskájába sem fér bele. Amennyiben ezeket a külföldről érkező termékeket csomagként rendeli meg az ügyfél, úgy azt továbbra is háznál kézbesíti a Magyar Posta, ám ennek a díja magasabb.

Belföldön a 324×229×24 mm-nél nagyobb „leveleket” eddig is csak csomagként lehetett feladni, ezért a kézbesítés más csomagokkal együtt történik.

Csütörtökön az RTL Klub Híradója rejtett kamerával forgatott az egyik postán, ahol egy dolgozó elmondta, központi utasítás, hogy a túlterheltség miatt nem viszik ki a küldeményeket. Helyettük csak az előre megírt értesítőket dobja be a postás.

Egyáltalán nem visznek most ki semmilyen levélküldeményt, mert rengeteg Erzsébet-utalvány és más küldemény van, és nem győzik. Ezért lett így megállapítva, hogy a postahelyen adjuk ki – mondta a tévéseknek a postai dolgozó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik